Srbija

16.07.2014. 21:14

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Srbija i Slovenija moraju da vrate novac štedišama Invest i Ljubljanske banke

Srbija

16.07.2014. 21:14

Evropski sud u Strazburu doneo je pravosnažnu presudu po kojoj su Srbija i Slovenija odgovorne za vraćanje novca štedišama Invest i Ljubljanske banke.
Prema presudi, građani će dobiti po 4.000 evra kao naknadu za nematerijalnu štetu.
Sud konstatuje da u dve zemlje postoji sistemski problem, pa će presuda biti model po kome će se postupati i sa ostalim štedišama. Na 60 strana obrazloženje presude, po kojoj Srbija i Slovenija moraju da reše problem stare devizne štednje Invest banke i Ljubljanske banke.
Osim isplate nematerijalne štete, sud je naložio da se u roku od godinu dana omogući štedišama ove dve banke da novac dobiju na isti način kao i štediše na teritoriji Srbije i Slovenije, a jedan od načina bila je isplata u ratama. Sve to će nadzirati Komitet ministara Saveta Evrope. 
„Naša argumentacija se odnosila na sukcesiju, mi smo smatrali da je to pitanje koje treba da bude rešeno u okviru sukcesije, ali stav suda je bio drugačiji. Mi smo i Slovenija zagovarali teritorijalni princip međutim sud se priklonio stavu da je to odnos privatnog prava“, kaže Vanja Rodić iz Sektora za saradnju sa Evropskim sudom u Strazburu. 
Sud će, kako se navodi, odložiti razmatranje sličnih podnesaka, jer presuda važi za sve one koji se nalaze u sličnoj situaciji. Sud već računa na 8.000 aplikacija, ali štediše tvrde da ih ima na desetine hiljada. 
Svetozar Mišić, iz Udruženje građana za povratak stare devizne štednje u BiH i dijaspori, kaže da su delimično zadovoljni ali nisu u potpunosti 
„Čekali smo 23 godine pa moramo biti zadovoljni. Ja sam očekivao nešto malo bolje, malo više i malo brže ali eto sad godinu dana moraju početi i završiti. Vodimo postupak protiv Jugobanke i Invest banke Sarajevo. Naši advokati su izdejstvovali i ove presude a izdejstvovaće i ove dve“, kaže Mišić. 
Prema podacima Udruženja, postoji 40.000 štediša Invest banke, a 120.000 štediša iz BiH i 300.000 iz Hrvatske koji su štedeli u Ljubljanskoj banci i oštećeni su na ime stare devizne štednje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. U mojem mestu ne možeš naći metalostrugara ni metaloglodača koji znaju i mogu odmah da stanu za mašinu da rade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.