Srbija

04.04.2022. 16:03

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Srbija i Slovenija osnivaju prvu regionalnu berzu struje

Pixabay

Srbija

04.04.2022. 16:03

Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije (zajedno sa EPEX SPOT-om) uspostaviće prvu regionalnu berzu električne energije za centralnu i jugoistočnu Evropu. 

Novi pravni subjekt „Alpsko-jadranska dunavska berza električne energije – ADEX“ će ponuditi harmonizovane i jedinstvene usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ciljem da svoje poslovanje i usluge proširi na druge zemlje u regionu centralne i jugoistočne Evrope (CSEE),  navodi se u saopštenju Elektromreže Srbije. 

Elektro-Slovenija (ELES), Elektomreža Srbije (EMS)  i EPEX SPOT će u svom vlasništvu imati isti broj akcija ADEX-a.

„Ovo izvanredno dostignuće dodatno će podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i pružiti avangardni i održiv ‘role model’ za ostale zemlje centralne i jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi“, rekla je generalni direktor EMS-a Jelena Matejić. 

Novoosnovana berza električne energije ADEX, imaće poslovno sedište u Ljubljani i glavne stalne kancelarije u Ljubljani i Beogradu.

„Na ovaj način unapređujemo tržišnu kulturu u našem regionu, obezbeđujući najviše standarde trgovanja, napredna tehnička rešenja, izuzetne berzanske usluge, transparentnost i inovativnost“, rekao je generalni direktor ELES-a Aleksandar Mervar. 

EPS zaključio prvi ugovor sa komercijalnim kupcem-proizvođačem struje

ELES, EMS i EPEX SPOT su, kako se navodi, u poodmaklim razgovorima i sa MAVIR-om, mađarskim operatorom prenosnog sistema.

„Intenzivno sarađujemo sa našim partnerima, kako bi se i HUPX, mađarska berza električne energije, u što kraćem roku pridružila ADEX-u“, objasnio je i Andras Biczok, glavni izvršni direktor MAVIR-a.

Građanima privilegije, privredi šok

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.