Srbija

31.01.2018. 15:48

Politika

Autor: Nova Ekonomija

Srbija je grčkoj firmi Mitilineos već platila deo odštete od 17 miliona dinara

Srbija

31.01.2018. 15:48

Srbija je grčkoj firmi Mitilineos koja potražuje 40 miliona dolara na ime odštete za neizmirene obaveze Rudarsko-topioničarskog basena Bor, već platila deo odštete od 17 miliona dinara po osnovu parnice koju je ta grčka firma pokrenula protiv Jugobanke a.d. Beograd u stečaju, piše list Politika.

List prenosi da je glavnica tog duga iznosila 32 miliona evra, dok su obaveze sa kamatom narasle na 40 miliona evra.

U Agenciji za osiguranje depozita, koja vodi stečaj četiri državne banke, za Politiku su rekli da parnica koju je Mitilineos pokrenuo protiv Jugobanke okončana 2017. godine.

„Po tužbenom zahtevu firme Mitilineos, u iznosu od 46,9 miliona dolara, sud je utvrdio potraživanje u iznosu od oko 4,7 miliona dolara s kamatom zemlje valute, počev od oko 1999. godine, a odbio iznos od oko 42,2 miliona dolara“, rekli su Agenciji za osiguranje depozita.

Kako se podseća, stečajni poverilac Mitilineos holding iz Atine podneo je 22. marta 2002. Trgovinskom sudu u Beogradu prijavu potraživanja prema Jugobanci a.d. Beograd u stečaju na iznos od 46,9 miliona američkih dolara.

Trgovinski sud u Beogradu je krajem 2006. osporio tu prijavu u celosti, a za dokazivanje osnovanosti prijavljenog potraživanja uputio poverioca na parnicu, podsetili su iz Agencije.

Za to potraživanje, podsetili su iz Agencije, vodio se sudski spor pred Trgovinskim sudom, odnosno Privrednim sudom u Beogradu, koji je okončan 2017. godine.

„Presudom Vrhovnog kasacionog suda Srbije utvrđeno je devizno potraživanje firme Mitilineos kao poverilac Jugobanke u stečaju u iznosu od oko 4,7 miliona dolara s domicilnom kamatom zemlje valute, počev od 17. avgusta 1999. do isplate“, prenosi Politika navode iz Agencije.

Po okončanju parnice, Mitilineosu je isplaćeno nešto više od 17 miliona dinara, ali to je tek 3,2 odsto utvrđenog potraživanja sa kamatom.

U Agenciji su objasnilili da to odgovara procentu u kojem je Jugobanka a.d. u stečaju namirila ostale poverioce drugog isplatnog reda.

To znači da je u toj fazi stečajnog postupka u stečajnoj masi bilo toliko novca.

Kako je navedeno iz Agencije, ostatak priznatog potraživanja namiriće se dinamikom i u procentu u kojem budu isplaćivani poverioci istog isplatnog reda.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.