Vesti iz zemlje

07.06.2024. 09:38

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Srbija podržava kinesku solarnu kompaniju: Šta je potpisano sa Hunan Rich-om?

Foto: Pixabay

Kompanija Hunan Rich Photovoltaic Science&Technology Co iz Kine zainteresovana je za izgradnju novog proizvodnog pogona solarnih panela u Srbiji, kao i za izgradnju solarne elektrane od 200 megavata. Ulagač, odnosno kompanija Hunan Rich, očekuje da će u skladu sa relevantim zakonima dobiti podršku Vlade Srbije, vidi se iz Memoranduma o razumevanju koji je potpisan 9. maja.

Memorandum nije obavezujuće prirode i svaka strana ima pravo da odustane od daljih razgovora u bilo kom trenutku bez ikakvih daljih obaveza.

Kompanija Hunan Rich Photovoltaic Science&Technology posluje u oblasti solarnih panela i kao deo uvećanja svojih poslovnih aktivnosti zainteresovana je za izgradnju novog proizvodnog pogona u Srbiji, objašnjava se u memorandumu koji je Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo Novoj ekonomiji kroz zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Investicioni projekat obuhvata otvaranje novog pogona za proizvodnju solarnih panela kapaciteta od 1GW u opštini Paraćin i izgradnju solarne elektrane od 200 MW, dodaje se u memorandumu.

U okviru trogodišnjeg investicionog perioda predviđa se da će nivo investicije za pogon proizvodnju solarnih panela iznositi 30 miliona evra i da će biti zaposleno 180 novih radnika.

Planirana investicija za solarnu elektranu od 200 MW procenjuje se na 280 miliona evra, što je i ranije saopšteno iz Ministarstva.

U memorandumu piše i da ulagač očekuje da će u skladu sa relevantim zakonima dobiti podršku Vlade, kao i to da Vlada Srbije izražava nameru da podrži planirani investicioni projekat u skladu sa svojim nadležnostima kao i zakonima i propisima Srbije, što podrazumeva administrativnu i savetodavnu pomoć.

Ulagač će, kako se dalje objašnjava, nadležnim srpskim organima pružiti svu neophodnu pomoć i dokumentaciju sa ciljem da ti ograni u najkraćem mogućem roku izdaju odgovarajuće dozvole, licence vezane za realizaciju navedenog investicionog projekta.

Sa druge strane, Vlada će, u okviru svojih nadležnosti učiniti sve napore kako bi kooridirala, olakšala i podržala aktivnosti nadležnih srpskih organa vezena za dobijanje dozvola/licenci potrebnih za relaizaciju projekata.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.