Srbija

23.03.2015. 10:02

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Srbija preuzela oko 95 odsto evropskih standarda o izvozu

Srbija

23.03.2015. 10:02

Srbija je preuzela 95 odsto standarda Evropske unije, što će značajno olakšati izvoz naših proizvoda.
Svaka pegla, cipela ili čaša koje su napravljene u Srbiji dobiće svoj „pasoš“ na putu ka tržištima Evrope i sveta. Sertifikati koji prate srpski proizvod biće priznati na stranim tržištima, što će značajno olakšati izvoz domaćih proizvoda.
Ovi sertifikati sadrže podatke o artiklu i informacije koje kupcima garantuju bezbednost, a prodavcu slobodan plasman robe. Uspostavljanje ovakvog režima je i obaveza naše zemlje na putu ka Evropskoj uniji. 
Do sada je Srbija preuzela 95 odsto standarda i oko 75 odsto tehničkih propisa. Ova oblast je u pregovaračkom procesu sa EU ocenjena kao jedna od najusaglašenijih, a njeno uređenje podrazumeva lakši i jednostavniji izvoz domaćih proizvoda na svetsko tržište. 
„Domaći proizvođači, kroz primenu standarda lakše i brže prilagođavaju svoje proizvode zahtevima tehničko-tehnološkog razvoja. Primenom određenih standarda kojima se uređuje poslovanje privrednih subjekata, poslovanje postaje organizovanije i samim tim ekonomičnije. U ukupnom rezultatu srpski proizvod, kroz primenu standarda, postaje konkurentniji na domaćem i stranom tržištu“, objašnjava Jelena Popović, pomoćnik ministra privrede i predsednik Pregovaračke grupe 1 – Slobodan protok robe. 
Jelena Popović napominje da je primena standarda izuzetno važna i da, po međunarodnim istraživanjima, povećava prihod kompanija od 0,5 do čak 15 odsto, na godišnjem nivou. Zbog toga se, smatra naša sagovornica, ulaganje od 1.500 do 10.000 dinara za kupovinu standarda kasnije višestruko isplati. 
– Do sada je u Srbiji preuzeto oko 75 odsto evropskog tehničkog zakonodavstva u oblasti električne opreme, aparata za domaćinstvo, mašina, liftova, lične zaštitne opreme, radio i telekomunikacione opreme, hemikalija, tekstilnih proizvoda, obuće, kristalnog stakla. U toku je preuzimanje evropskih direktiva koje uređuju bezbednost igračaka, medicinskih uređaja i građevinskih materijala, navodi Popovićeva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.