Srbija

14.06.2023. 12:05

Privredna komora Srbije

Autor: Nova ekonomija

Srbija priključena projektu „Evropski put sladoleda“

Nova ekonomija

Srbija

14.06.2023. 12:05

Privredna komora Srbije (PKS) je postala nacionalni partner u realizaciji projekta „Evropski put sladoleda“ (GELATOn the ROAD) koji za cilj ima promociju i očuvanje lokalnog kulturnog nasleđa i podizanje svesti o ekonomskoj važnosti proizvodnje sladoleda i ekološkoj održivosti,

PKS je saopštila da se projekat traje do 31. marta 2026. godine, da se finansira iz programa EU „Кreativna Evropa“, kao i da okuplja 14 evropskih organizacija, asocijacija, privrednih komora i razvojinh agencija.

Srbija je jedina zemlja – partner koja nije članica EU uključena u GELATOn the ROAD, a projekat obuhvata još 11 zemalja – Italiju, Belgiju, Grčku, Nemačku, Luksemburg, Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, Španiju, Poljsku i Bugarsku.

„Evropski đelato (gelato) put“ obuhvatiće lokacije povezane sa proizvodnjom sladoleda i kulturom, počevši od država projektnih partnera, uz mogućnost za proširenje širom EU.

Umetnost pravljenja sladoleda u Evropi prenosila se sa kolena na koleno, uz korišćenje lokalnih sastojaka i tradicionalnih receptura, piše u saopštenju.

Đelato prevazilazi ne samo generacijske granice, već služi i kao sredstvo za promovisanje dubljeg razumevanja kulture ishrane, istovremeno slaveći umetnost i zanatstvo, koji čine suštinski deo procesa pravljenja sladoleda, navodi se u saopštenju PKS.

I sladoled papreno poskupeo, ali domaća raste proizvodnja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.