Vesti iz zemlje

05.12.2014. 10:03

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Srbija prodaje 80,01 odsto Železare Smederevo

Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare Smederevo kupovinom udela od 80,01 odsto preduzeća.
Kako se navodi u pozivu, Republika Srbija će zadržati vlasništvo ostatka kapitala.
Prema podacima iz tendera vrednost novčanog kapitala Železare je 16,7 milijardi dinara, dok je nenovčani kapital oko 2,7 milijardi dinara.
Pravo učešća na tenderu imaju investitori čiji je godišnji prihod u poslednje tri godine pojedinačno bio najmanje 300 miliona dolara, preračunato u valuti zemlje u kojoj posluje. 
Obaveza kupca biće da do kraja 2016. godine pokrene proizvodnju u visokoj peći dva u Železari koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći jedan. 
Rok za podnošenje prijava je 5. januar 2015. godine, a privatizaciona dokumentacija zainteresovanim kupcima je dostupna od 9. decembra. 
Zahtev za otkup dokumentacije treba da bude dostavljen Agenciji do 22. decembra. 
Vlada je na jučerašnjoj sednici odlučila da pokrene postupak privatizacije Železare Smederevo, modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije i metodom javnog prikupljanja ponuda. 
Odlučeno je i da državni poverioci otpišu dug Železari, sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine, pod uslovom uspešnog okončanja dokapitalizacije. 
Formirana je komisija za sprovodjenje modela strateškog partnerstva i utvrdjeni kvalifikacioni uslovi i kriterijumi za rangiranja ponuda. 
Naknada za otkup privatizacione dokumentacije iznosiće 10.000 evra, a zainteresovani ponudjači su dužni da na ime ozbiljnosti ponude uplate depozit od 100.000 evra. 
Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je da je stiglo deset prijava investitora za privatizaciju Železare Smederevo. 
Najozbiljniji kupac Železare je američki Esmark.
Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka. Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a ruski Uralvagonzavod se jedini javio na poziv, ali nije dostavio obavezujuću ponudu. 
Vrednost proizvodnje Železare Smederevo je oko 340 miliona evra, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 milijardi evra. Država Železari mesečno daje 8,5 do 10 miliona evra, ali to preduzeće bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i za sirovine još 145 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.