Vesti iz zemlje

25.10.2021. 15:43

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Srbija učestvuje u vežbi simulacije nuklearnog incidenta

Srbija 26. i 27. oktobra učestvuje u međunarodnoj vežbi ConvEx-3 (2021), tokom koje se simulira incident na nuklearnoj elektrani Baraka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštio je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbedno...

Foto: Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije

Srbija 26. i 27. oktobra učestvuje u međunarodnoj vežbi ConvEx-3 (2021), tokom koje se simulira incident na nuklearnoj elektrani Baraka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštio je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, učestvovaće u vežbi u obimu koji zavisi od karaktera simuliranog incidenta i procenjene opasnosti, dodaje se u saopštenju. 

Cilj vežbe je provera odgovora zemalja učesnica na nuklearni ili radiološki akcident. Na teritoriji Srbije će se, u tom periodu, sprovoditi čitav niz aktivnosti koje imaju za cilj simuliranje odgovora i preduzimanja akcija za sprečavanje štetnih posledica neželjenog događaja.

U ovoj vežbi, Srbija će prvi put koristiti program za podršku pri odlučivanju JRodos koji pruža mogućnost prognoze kretanja radioaktivnog oblaka, procene uticaja nuklearnog akcidenta na stanovništvo i životnu sredinu i procene efikasnosti planiranih mera zaštite. 

Pet kompanija zainteresovano za izgradnju nuklearne elektrane u Bugarskoj
Bil Gejts razvija nuklearni reaktor najnovije generacije

Ujedinjeni Arapski Emirati će kao zemlja domaćin koja simulira akcident na nuklearnoj elektrani Baraka zajedno sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju odrediti vreme početka vežbe i druge pojedinosti.

„Sve informacije koje se odnose na vežbu, biće jasno i vidljivo obeležene oznakom „Vežba“. Ukazujemo da je reč samo o vežbi i svi podaci biće rezultat simulacija i proračuna“, naglašava se u saopštenju. 

Uz Srbiju, u vežbi učestvuju još 74 države i 12 međunarodnih organizacija. Organizatori vežbe su Međunarodna agencija za atomsku energiju i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Slovenija odobrila proširenje nuklearne elektrane Krško
Incident u bugarskoj nuklearki, dva dana nakon odluke o izgradnji novog reaktor

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.