Vesti iz zemlje

21.09.2015. 13:32

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Srbija zbog loše železnice godišnje gubi 330 miliona evra

Srbija, po proceni evropskih eksperata, na tranzitu robe godišnje izgubi više od 330 miliona evra zbog izostanka modernizacije i reformi na železnici.
Hiljade kompanija iz Evrope, Turske, Bliskog Istoka i Azije izbegava da robu pošalje preko teritorije naše zemlje, navode u Mreži za poslovnu podršku.
U organizaciji vodećih nemačkih i austrijskih kompanija za sertifikaciju i kontrolu tehnologija i proizvoda na nemačkim i austrijskim železnicama, u Beogradu će 5. novembra biti održana velika konferencija železničkih kompanija i njihovih najvećih podizvođača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BiH, Makedonije. 
Kompanije članice jednog od vodećih svetskih železničkih klastera – Bavarskog klastera železnice planiraju da, u saradnji sa Mrežom za poslovnu podršku, okupe železničke kompanije iz zemalja regiona i najveće privatne kompanije koje proizvode i pružaju usluge železničkim kompanijama u regionu, ali i vodeće fakultete u oblasti saobraćaja, elektrotehnike i građevinarstva. 
Organizatori ove konferencije smatraju da se prepreke u razvoju železnica u regionu mogu prevazići samo zajedničkim radom i saradnjom železničkih kompanija i njihovih dobavljača u regionu, jer sve one zajedno moraju da se uključe u jedinstven sistem evropskih železnica. 
Zato će se na skupu, ističu, otvoreno govoriti o problemima u prometu robe i putnika na železnicama jugoistočne Evrope, ali izneti i konkretna rešenja kako da se aktuelne teškoće prevaziđu. 
Teme ovog skupa, koji bi trebalo da otvori ministarka za građevinarstvo, infrastrukturu i saobraćaj Zorana Mihajlović, biće formiranje Klastera železnica jugoistočne Evrope (Rail Cluster SEE) i neophodna evropska regulativa koju železničke kompanije i svi oni koji rade za njih moraju usvojiti u procesu pristupanja Evropskoj uniji, što treba da omogući ulazak srpskih, crnogorskih, makedonskih i bosansko-hercegovačkih železnica u zaokruženi sistem evropskih železnica. 
Nemačke i austrijske kompanije izneće svoja iskustva o ulozi i funkcionisanju Bavarskog klastera železnice koji je okosnica železničkog sistema Bavarske i Austrije.
Njihova namera je da se ovaj model primeni i u okupljanju železnica i kompanija koje rade za njih u zemljama bivše Jugoslavije, kroz formiranje klastera železnica zemalja regiona. 
Ciljevi okupljanja železničkih kompanija i njihovih podizvođača su: zajednički rad na projektima rekonstrukcije i modernizacije železničke infrastrukture, edukacija i usavršavanje zaposlenih na železnici i u kompanijama podizvođačima i povećanje bezbednosti u regionalnom sistemu železničkog saobraćaja. 
Ove aktivnosti treba da omoguće da železnička infrastruktura, profesionalno znanje i veštine zaposlenih i bezbednost na železnicama budu podignuti na nivo koji zahtevaju propisi Evropske unije, čime će se omogućiti integracija železnica regiona jugoistočne Evrope u jedinstven sistem železnica EU.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.