Vesti iz zemlje

24.06.2015. 17:11

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Srbiji od Svetske banke u narednih pet godina 2,2 milijarde dolara

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je program podrške Srbiji (CPF) za narednih pet godina kojim je predviđeno izdvajanje za Srbiju od 2,2 milijarde dolara, saopšteno je iz te banke.
Tim programom za period od 2015. do 2019. kalendarske godine, odnosno fiskalne 2016-2020. godine, predlaže se davanje zajma za Srbiju Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu do 1,6 milijardi dolara i finansiranje Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u iznosu do 600 miliona dolara.
U narednih pet godina ovim sredstvima Svetska banka želi da podrži razvoj konkurentne i inkluzivne privrede u Srbiji i, kroz to, pridruživanje zemlje Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.
Odbor izvršnih direktora te banke pozdravio je konstantan napredak Srbije u sprovođenju strukturnih reformi koje doprinose makro-ekonomskoj održivosti i stvaraju tržišnu privredu koja je konkurentna.
Uočili su da postoji jaka posvećenost Vlade Srbije tim reformama, koje je odavno trebalo sprovesti, ističe se u saospstenju.
Strategija izneta u CPF je u skladu sa proklamovanim duplim ciljevima Svetske banke o smanjenju siromaštva i bolji život za što veći broj građana.
CPF je nastao na osnovu zaključaka analize koju je Svetska banka uradila o Srbiji (takozvana Sistematska analiza o Srbiji, SCD), u kojoj je istaknuta važnost vraćanja Srbije na put privrednog rasta: od privrednog rasta u Srbiji su tradicionalno najveće koristi imali siromašni i osetljive grupe.
Kako bi se vratila na put privrednog rasta Srbija mora da stvara izvozno-orijentisanu privredu i da u isto vreme omogući siromašnim i nekvalifikovanim ljudima da lakše nalaze posao.
U okviru ovog CPF programa, Svetska banka, IFC i Multilateralna agencija za garantovanje investicija (MIGA) će se angažovati na slojevitom programu koji treba da pomogne Srbiji u privlačenju investicija neophodnih kako bi se omogućio privredni rast i otvaranje novih radnih mesta.
Srbija ima istorijsku priliku da ubrza reforme i svoj put ka prosperitetu i integraciji sa EU. Verujemo da će sadašnja posvećenost reformama pomoći vraćanju privrednog rasta, koji je ključ smanjenja siromaštva, jer od njega u Srbiji najveće koristi imaju siromašni. Osim stvaranja uslova za privredni rast, verujemo da posebnu pažnju treba posvetiti kreiranju šansi za zapošljavanje marginalizovanih grupa i nekvalifikovanih radnika, kako bi i oni od rasta mogli da imaju koristi,“ rekao je Toni Verheijen, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Nicu deponije smeca na sve strane, automobili parkirani na svakom koraku, nemaju pesaci kuda da se krecu, parkovi puni djubreta i pseceg izmeta, domovi zdravlja se raspadaju a nama treba jos jedna fontana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.