Vesti iz zemlje

31.10.2017. 16:32

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Srbiji potrebno oko 14 milijardi evra za sprovođenje ekoloških propisa

Srbiji će u narednih 20 godina biti potrebno oko 14 milijardi evra za sprovođenje ekoloških propisa, a najveći deo tih sredstava se odnosi na sektor voda, industrijsko zagađenje i velika ložišta, rekao je potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Zoran Vujović.

„Upravo zato, treba osnažiti kapacitet privrede i snažnije je uključiti u kreiranje zakona“, dodao je Vujović na konferenciji posvećenoj desetogodišnjici Globalnog dogovora u Srbiji, koju su organizovali Globalni dogovor UN u Srbiji u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i stalnom koordinatorkom UN u Srbiji.

Vlada Srbije smatra da je rad na implementaciji ciljeva održivog razvoja brži korak ka evropskom putu i ka bržem otvaranju novih poglavlja, ukazala je ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, koja je na čelu radne grupe za sprovodjenje Agende UN o održivom razvoju do 2030.

Đukić Dejanović je kazala da posvećenost Agendi 2030 ne treba da se iskazuje samo kroz državnu politiku, već da ona treba da dodje do običnog čoveka i dodala da je u skupštini Srbije formirana fokus grupa kako bi se poslanici upoznali sa ciljevima održivog razvoja i širili ih u razgovorima sa lokalnim zajednicama.

Srbija prati globalni trend izveštavanja o održivom poslovanju koji u poslednje dve godine uključuje i izveštavanje o ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, ukazala je predsednica Upravnog odbora O Globalnog dogovora u Srbiji iz kompanije KPMG Marijana Pavlović.

„Istraživanja KPMG, koje je obuhvatilo 4.900 preduzeća u 49 zemalja, pokazalo je da dve trećine od 250 najvećih svetskih firmi sada uključuju i nefinansijsko izveštavanje u svoje godišnje finansijske izveštaje“, rekla je ona.

Ekološka i socijalna pitanja, kao što su klimatske promene, nestašice vode, ljudska prava, sve više će se smatrati finansijskim, a ne nefinansijskim pitanjem. Od kompanija će se očekivati da u svoje izveštaje uključe i ove teme, kao i rizike i pozitivne efekte koje njihovo poslovanje može imati u kratkoročnom i dugoročnom periodu, obrazložila je predsednica UO Globalnog dogovora u Srbiji.

Srbija je, kada se pridružila inicijativi UN Globalnog dogovora 2007. godine, imala 11 kompanija uključenih u mreži, već 2010.  je proglašena za jednu od tri najnaprednije mreže sveta, dok danas broj čak 111 kompanija, istakla je Marijana Pavlović.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji u Srbiji Karla Herši je rekla da 10 godina Globalnog dogovora u Srbiji pokazatelj saradnje izmedju civilnog sektora i Vlade i da pokazuje spremnosti i volju Srbije da se implementira Agenda 2030.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.