Kaki jabuka, kumkvat, pomelo, samo je deo azijskog asortimana voća koje se može kupiti u radnjama u Srbiji. Međutim, za ovo voće retko ko je čuo.
O voću sa Dalekog istoka koje je preplavilo rafove srpskog tržišta malo ko zna, štaviše neki prvi put čuju za njega. Među njima su i brojni nutricionisti, ali i prodavci u radnjama gde se to voće može kupiti.
Kako navodi Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, pojedino voće, poput kaki jabuke u Srbiji se pojavilo još pre 15-20 godina.
„Ja sam iz znatiželje probao japansku, odnosno kaki jabuku još odavno. Tada je mogla da se kupi u bolje snabdevenim radnjama. Međutim, sada je i ona, ali i drugo voće azijskog porekla pristupačnije“, kaže Bogosavljević.
Mnogi ne znaju kako se to voće uopšte jede.
„Često se događa da ljudi kupuju azijsko voće mešajući ga sa onim sa naših prostora. Sećam se da su moji prijatelji kupili japansku jabuku ne znajući da se ona jede kada je zrelija, pa im se nije svidela. Kasnije, kada su shvatili kako se jede bili su oduševljeni njenim slatkastim ukusom“, kaže Bogosavljević.
Kako kaže, naši ljudi nisu dovoljno informisani o voću koje se prodaje ovde.
Nutricionista Milka Raičević kaže da je od azijskog voća probala samo japansku jabuku, ali više voli voće u kojem nema toliko šećera.
„Našem organizmu najviše prija voće sa ovih prostora iz našeg okruženja. Međutim, oni koji žele da probaju nešto novo što nije odavde i što im se sviđa trebalo bi da se informišu i vide koliko to voće ima vitamina. Najbolje bi bilo da obrate pažnje na deklaracije“, savetuje ona.
Cene ovog voća su različite, pa tako kilogram kaki jabuka košta 150 dinara, kumkvata 1.800, pomela 300…