Srpski studenti dobili nagradu za izgradnju plovila Dunav i Sava

Boljem rejtingu univerziteta doprinosi i uspeh studenata na međunarodnim takmičenjima. Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji obeležava 209. godinu postojanja, upravo su se vratili iz Francuske sa nagradama.

Studentski tim "Ušće Beograd", na takmičenju Hidrokontest u Sen Tropeu, osvojio je drugo i treće mesto u dve takmičarske discipline i nagradu za duh takmičenja.

Prvo takmičenje i prve nagrade. "Ušće Beograd", ekipa Mašinskog fakulteta, uz "Savu" i "Dunav", plovila koja je izgradila, pretekla je mnogo iskusnije takmičare.

"Naš zadatak je bio da samostalno isprojektujemo i izgradimo i da se trkamo sa našim brodovima pa smo u okviru tih pravila osmislili koncept naša dva plovila. Nakon toga je sledio period izrade ta dva broda. Trajalo je poprilično dugo pošto smo ih ručno izrađivali", kaže vođa projekta Stefan Rudaković.

"Kada su brodovi bili gotovi i kada smo obavili probne vožnje, videli smo da imamo jako brze brodove i onda je već potajna nada krenula da bismo mogli da ostvarimo dobar plasman", objašnjava student četvrte godine Mašinskog fakulteta Aleksandar Prijić.

U petnaestočlanom timu su i tri devojke. Maša je bila zadužena za dizajn plovila.

"Svi smo tamo otišli prvi put, nismo očekivali mnogo, a ispostavilo se da je bilo sjajno, prvo kao iskustvo za nas sa brodogradnje da vidimo sve te druge timove, a i stekli smo gomilu kontakata", rekla je studentkinja master studija brodogradnje Maša Cvijović.

Imali su pravo i na profesora – mentora.

"Savetovali smo se po raznim osnovama, što se tiče i hidrodinamike i projektovanja i konstrukcije i izrade, ponekad smo im pomagali i sa šmirglama, tako da, potrudili smo se da to uspe", ističe mentor tima docent Milan Kalajdžić.

Novčani deo nagrade odlazi za pripreme za sledeće takmičenje, kažu akademci. A profesori podsećaju i na to da je zahvaljujući katedri za brodogradnju, Mašinski fakultet akreditovan i kod Britanskog brodograđevnog društva, a diplome priznate u svetu.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara