Cene ugostiteljskih usluga u 2024. godini porasle su za 11,8 odsto, od čega je najviše skočila cena prenoćišta – 18,1 procenat, a najmanje cena gotovih jela – osam odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
U decembru 2024. godine cena prenoćišta je opala za 1,8 odsto u odnosu na novembar, ali je u odnosu na decembar 2023. godine bila veća za 20,7 odsto.
Cene svih kategorija koje je RZS analizirao – hrana, alkoholna i bezalkoholna pića i prenoćišta, porasle su u odnosu na prethodnu godinu. Cene svih ovih ugostiteljskih usluga porasle su preko 10 odsto, osim gotovih jela, čija je cena porasla za osam odsto.
Objašnjavajući uzroke ovih poskupljenja u ugostiteljstvvu, Aleksandar Milojević, menadžer „Miloševog konaka“, kaže za Novu ekonomiju da su tokom 2024. godine najviše rasle cene energenata, konkretno struje, kao i kafe i mesa.
„Osetili smo da su cene podignute od strane dostavljača, posebno kada su u pitanju kafa i meso. U skladu sa tim i mi smo podizali cene za nekoliko procenata“, kaže Milojević.
Skladno podacima RZS-a, Milojević se slaže da je najmanje skočila cena potkategorije gotovih jela.
Milojević smatra da se ovaj porast cena nije odrazio na promet u 2024. godini, dodajući da su u skladu sa porastom cena srazmerno podizane i plate zaposlenima. Po njegovim rečima, ugostitelji cene nisu dizali linearno „nego smo ih podizali na način da to gosti najmanje osete“
Milojević podseća da je rast cena mesa bio najveći početkom godine, zbog svinjske kuge, dodajući da se pored piletine, upravo svinjetina u ugostiteljskim objektima najviše koristi.
„Kako ne bismo previše podizali cene mesa, bili smo primorani i da tražimo nove dobavljače“, navodi Milojević.
Što se tiče naredne godine, Milojević očekuje dalji porast cena.