Vesti iz zemlje

22.06.2021. 13:58

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Srpsko-kineski industrijski park gradiće se na PKB-ovom zemljištu

Srpsko-kineski industrijski park "Mihajlo Pupin" biće izgrađen na više od 480 hektara u beogradkoj opštini Paliluli, pokazuju podaci iz Elaborata za rani uvid Prostornog plana područja posebne namene.Lokacija priprada Kovilovu, a...

Foto: Prostorni plan područja posebne namene

Srpsko-kineski industrijski park „Mihajlo Pupin“ biće izgrađen na više od 480 hektara u beogradskoj opštini Paliluli, pokazuju podaci iz Elaborata za rani uvid Prostornog plana područja posebne namene. 

Naručilac izrade plana je Kabinet Ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Lokacija priprada Kovilovu, a zemljište je pretežno poljoprivredno i u vlasništvu je Poljoprivredne korporacije „Beograd“ (PKB).

Parcele na kome će se graditi industrijski park nisu prodate arapskoj kompaniji Al Dahri u toku privatizacije PKB-ovog zemljišta, tako da su ostale u državnom vlasništvu.

VLADA ABU DABIJA POSTALA SUVLASNIK PKB-A I ZEMLJE OKO BEOGRADA

Industrijski park gradiće se u neposrednoj blizini leve strane Dunava, odmah nakon silaska sa mosta „Mihajlo Pupin“ ima karakter priobalnog područja.

Zemljište koje se dominantno koristilo za poljoprivredu je ispresecano melioracionim kanalima, nekategorisanim putevima i pojasom zaštitnih šuma. 

U okviru kompleksa se nalazi i nekadašnja farma svinja, a koja danas nije u funkciji, navodi se u elaboratu.

Foto: Dokumentacija Prostornog plana područja posebne namene

KINESKA KOMPANIJA GRADI FABRIKU U DERVENTI

Kompleks industrijskog parka trebalo bi da bude podeljen na tri zone:

  1. Internacionalni komercijalni centar – predviđen je da bude multu funkcionalni kompleks u okviru koga će se naći berza za razmenu robe, logistički i skladišteni centri, restorani i šoping centar, maloprodajne prodavnice i drugo.
  2. Industrijski park – zauzima najveću površinu kompeksa i u okviru njega je predviđena izgradnja industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih zgrada, stambenih prostora, pratećih sadržaja kao i zgrada za upravljanje Parkom.
  3. High-Tech park – u okviru njega je predviđena izgradnja poslovnih zgrada namenjenih za razvoj visokih tehnologija, poslovnih-administrativnih prostora, kao i pratećih sadržaja – restorana i maloprodajnih objekata.

Prvobitne najave bile su da će se park proistirati na 320 hektara, što je 160 hektara manje nego sada. Na sajtu Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj objavljeno je da će vrednost projekta biti oko 300 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.