Vesti iz zemlje

02.01.2015. 17:09

Dojče Vele

Autor: Nova Ekonomija

Šta svetsku privredu očekuje u 2015. godini?

Evrozona će ponovo postati bolna tačka svetske privrede. U njoj se predviđa minimalan privredni rast od 0,8 odsto, kaže Štefan Bilmajer, glavni ekonom banke DZ.

Krizu evra je unekoliko prigušila Evropska centralna banka (ECB). Privreda kriznih zemalja se oporavlja. Ovaj put su posrnule privrede koje su do sada važile kao snažne.

„U Italiji imamo dramatičan pad privrede; tamo se godinama otezalo sa strukturnim reformama“, kaže Ronald Dern, direktor Odeljenja za konjunkturu pri Istraživačkom institutu RWI u Esenu. On dodaje da se u Francuskoj problemi rešavaju tako što država troši više novca. Ali, kaže Dern, i država je došla do svojih granica.

I Nemačka oseća posledice slabosti partnera iz evrozone. Prema prognozi Savezne nemačke banke, nemačka privreda će sledeće godine imati rast od samo jednog procenta. Razloge za to treba tražiti u politici, smatra ovaj stručnjak. Umesto strukturnih reformi, političari ponovo razmišljaju o raspodeli. Ronald Dern navodi primer penzionog paketa čije troškove snose pre svega preduzeća i oni koji uplaćuju doprinos, što povećava finansijsko opterećenje firmi i smanjuje potrošnju. 

Tome treba dodati i prelazak na alternativne izvore energije, koji podiže cenu struje: „Promene u načinu snabdevanja energijom su cilj koji svakako treba slediti. Ali, taj cilj je skup. On koči našu konkurentnost na međunarodnom tržištu“, kaže Štefan Bilmajer iz banke DZ. 

Ono što Nemačku koči, Sjedinjenim Američkim Državama daje krila. Bum frakinga je smanjio troškove za energiju i pospešio ponovnu industrijalizaciju. 

„Mnoge firme se vraćaju iz Azije da bi ponovo počele proizvodnju u SAD jer je ona postala jeftinija“, objašnjava Bilmajer. Njegova banka očekuje da će sledeće godine privredni rast u SAD iznositi tri procenta. 

Što se tiče druge po snazi svetske privrede, ta banka očekuje da će njen bruto-domaći proizvod porasti za nešto više od sedam odsto. To će za Kinu biti najmanji rast od 1990. Ali, Kinezi to i žele, jer vlada u Pekingu bi htela održivi privredni razvoj. Privredni rast finansiran kreditima i izvozom trebalo bi da se uravnoteži povećanjem potrošnje. 

Štefan Bilmajer kaže da će Kina to postići bez problema zahvaljujući svojim velikim novčanim rezervama. „To je faktor stabilnosti. Ako se negde pojavi neki problem, postoje mogućnosti da se on kompenzuje. Tako se problemi ne pretvaraju odmah u pretnju za čitavu privredu.“ 

I dok kineski zmaj gubi dinamiku, indijski slon se zagreva za sledeći skok. Organizacija industrijski zemalja OECD očekuje da će privredni rast Indije iznositi 6,6 procenata. Stručnjak RWI Ronald Dern je skeptičan: „Treba malo pričekati, pa videti da li će to biti baš tako, jer Indija spada u zemlje koje imaju velike strukturne probleme.“ 

To se odnosi i na Brazil i Argentinu, dva južnoamerička „teškaša“: Brazil ima problematičnu infrastrukturu, a Argentina je u zastoju zbog državnog duga. „Latinska Amerika ima i drugi problem: u pojedinim zemljama, privreda se temelji na sirovinama i zavisi od njihovih cena“. 

A pošto te cene trenutno padaju, Latinska Amerika će i sledeće godine biti kontinent razočaranja. Spekuliše se čak da bi Venecuela mogla da bankrotira ukoliko bi cena nafte ostala na 70 dolara po barelu, ili čak dalje padala.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

 1. Methandienone Dianabol
  When investing in an iPhone, it might be overpowering to know how to use full functionalities. Fortunately, this article has given you some very nice strategies for with your apple iphone to help you be considered a expert. Use every thing this article has explained you, while keeping exploring your phone. Have a good time!Is Homeschooling For Yourself? These Tips May Help You Determine.
  Boldenone Cypionate Reddit
  Creating period in your daily agenda for on your own is important for personal growth. Doing work for other individuals is common – even, occasionally, really respectable – but in order to see good results within a self improvement schedule, you must set-aside some personal time to work on that good results. Even a small amount of planned time is better than none by any means.
  Donde Comprar Levitra Barato
  Try out possessing some merlot along with your steak. Unwanted fat and umami types seen in steak, particularly moderate-unusual or rarer, will need acidity to reduce by means of their flavour information. Red-colored vino has already been a common partnering for meats. The more heavy level of acidity and fresh fruit of merlot can actually liven the steak dish.
  Clomid Manufacturers

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.