Srbija

28.03.2023. 17:13

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Staklara u Paraćinu smanjuje proizvodnju zbog oštećenja peći

Foto: Pixabay

Srbija

28.03.2023. 17:13

U Srpskoj fabrici stakla (SFS) Paraćin srušio se unutrašnji zid u staklarskoj peći, zbog čega je peć u kontrolisanom postupku pražnjenja, saopštila je kompanija. To znači i prekid većeg dela proizvodnje, jer će Staklara u sledećim mesecima raditi sa oko 30 odsto kapaciteta.

„U nesreći nisu povređeni radnici u fabrici, niti je bilo izlivanja staklene mase. Radi se o peći, koja je bila dotrajala i za koju su se novi vlasnik fabrike, zajedno sa rukovodstvom, poslednjih meseci aktivno trudili da joj produže radni vek odgovarajućim radovima održavanja i ulaganjem. Investicioni planovi društva i dalje se nesmetano sprovode, između ostalog, i projekat izgradnje zamenske peći, koji je već u toku, koja bi trebalo da počne sa radom početkom sledeće godine“, navodi se u saopštenju paraćinske Staklare.

SFS iz Paraćina preuzelo je prošle godine slovenačko preduzeće za proizvodnju staklene ambalaže „Steklarna Hrastnik“, preko svog vlasnika GlobalGlass iz Švajcarske.

Smanjenje broja zaposlenih

Kompanija će doneti potrebne mere, kako piše u saopštenju, da se obezbedi stabilno poslovanje, uključujući smanjenje broja zaposlenih preraspoređivanjem i prevremenim penzionisanjem.

„Poslednjih meseci kompanija je mnogo uložila da se peć, izgrađena 2014. godine, privremeno obnovi, ali je dotrajalost učinila svoje i peć je do daljeg neupotrebljiva. To znači i prekid većeg dela proizvodnje, jer će preduzeće u sledećim mesecima da radi sa oko 30 odsto kapaciteta sa manjom peći. Svi postupci za izgradnju nove zamenske peći su otpočeti mesecima unazad i nesmetano teku i dalje. Rukovodstvo će uložiti sve napore u to, da ova peć bude isporučena u roku i da se proizvodnja na lokaciji ponovo poveća“, saopštila je Staklara.

U periodu do ponovnog pokretanja pune proizvodnje za oko godinu dana, Staklara će moći da sačuva okvirno nešto više od polovine sadašnjih radnih mesta, i to preko rada na postojećoj (manjoj) peći, te na potrebnim radovima za remont i održavanje.

Približno 50 radnika će se u međuvremenu stručno usavršavati i obrazovati u Sloveniji, u Steklarni Hrastnik, gde će se upoznati sa svim potrebnim radnim procesima na različitim radnim područjima, kako bi pokretanje nove peći u 2024. godini proteklo nesmetano.

„Istovremeno, sa pokretanjem nove peći na početku 2024. godine, nesmetano će se sprovoditi planirana investicija u novu B peć, koja će od 2025. godine zajedno sa postojećim kapacitetima obezbeđivati oko 450 radnih mesta te dodatnih 500 tona godišnje proizvodnje“, navodi se u saopštenju.

Svi zaposleni su o događaju i planiranim merama već obavešteni. Najpogođenijim grupama zaposlenih Staklara će u međuperiodu „ponuditi svu raspoloživu pomoć i podršku sa ciljem očuvanja što većeg broja radnih mesta i premošćavanja perioda smanjenih potreba u proizvodnji“, piše u saopštenju Staklare.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.