Srbija

06.03.2024. 09:45

N1

Autor: Nova ekonomija

Stalni troškovi prete da zatvore Hemijski fakultet

Foto: Wikimedia/Commons

Srbija

06.03.2024. 09:45

Dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić izjavio je da su se sve organizacije s kojim dele zgradu (sedam fakulteta i dva instituta) usaglasile da će „biti prinuđeni da zatvore zgradu“, ukoliko se ne reši problem rastućih stalnih troškova.

Zbog nedostatka finansijske podrške za materijalne troškove, dekani nekoliko beogradskih fakulteta upozoravaju da je moguće da dođe do zatvaranja pojedinih zgrada.

Roglić je izjavio za N1 da nikad nisu dobijali dovoljno novca da pokriju sve stalne troškove.

„Problemi počinju izrazito 2022. godine, kada je poskupela struja, tada je bilo deset odsto, a od 2022. poskupljenje je 100 odsto za fakultete. Taj deo za nas postaje neizdrživ, jer nemamo dovoljno novca, posebno za velike fakultete koji imaju veliku zgradu i veliki utrošak struje“, kaže on.

Prema njegovim rečima, da u ovom trenutku ostanu na potrošnji od prošle godine, fakultetu fali 27 miliona da plati samo struju i grejanje.

„Poskupeli su i troškovi iznošenja smeća i vode, tako da je taj iznos još veći samo za pokrivanje računa. Prvi sastanci su bili odmah 2022. sa tadašnjim ministrom prosvete Brankom Ružićem, sa predstavnicima EPS, moram reći da tu nismo našli nikako rešenje, 2022. je Univerzitet usvojio platformu vezanu za finansiranje visokog obrazovanja, u skladu sa tim aprila 2023. formirana je Radna grupa za rešavanje finansiranja visokog obrazovanja“, kaže i dodaje da se „još nisu pomerili sa mrtve tačke“.

On je naveo i da je u januaru održan sastanak sa predstavnicima finansija i prosvete, te da su dobili obećanje da će početi da se rešava problem stalnih troškova. Podseća da u zgradi nije samo Hemijski fakultet.

„Ovde je smešteno sedam fakulteta i dva instituta, stav svih dekana naše grupacije je da ukoliko se ne reši problem stalnih troškova, da ćemo biti prinuđeni da zatvorimo zgradu. Nećemo moći da plaćamo račune, u slučaju da ne plaćamo sledi blokada računa i dolazak izvršitelja koje smo opet dužni da nagradimo za njihovo izvršenje zbog toga što će nam blokirati račun. Do maja možemo da izdržimo, trošimo sve finansijske resurse na pokrivanje ovih računa, posle maja ne verujem, ponovo ćemo održati sastanak i doneti konačnu odluku“, kaže on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Da bi dozivotno vladali , pod hitno zatvoriti sve fakultete i srednje skole . Srbima je dovoljan samo zanat , ionako nas nude stranim investitorima samo na tom nivou , takoreci na kilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.