Stan u Beogradu se u proseku proda za 66 dana

Foto: Nova ekonomija

U prvom kvartalu 2022. godine obavljeno je za 6,7 odsto više kupoprodaja nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, a ukupna vrednost obavljenih transakcija je skočio za čak 22 odsto, ukazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). Analiza sajta za oglašavanje nekretnina 4zida.rs ukazuje da "ponuda na tržištu domaćih nekretnina ne zadovoljava potražnju, koja je konstantno raste".

Prosečno vreme oglašavanja stanova za prodaju u Beogradu je 66 dana, i to za stanove u starogradnji.

Slično vreme oglašavanja stanova u starogradnji je i u Novom Sadu, na stranicama za prodaju oni se nalaze prosečno 69 dana, kao i u Kragujevcu (63 dana).

U Nišu je nešto veća potražnja među kupcima, pa se ovde stanovi u starogradnji prosečno oglašavaju 51 dan.

Apsolutni rekorderi po vremenu najkraćeg oglašavanja jesu starogradnje u Subotici. Nakon što su oglašeni za prodaju, ovi stanovi se na sajtu prosečno zadržavaju svega 34 dana.

"Prosečno vreme oglašavanja, odnosno vreme koliko stanovi za prodaju stoje na našem sajtu, nam govori o tome koliko je sama nekretnina atraktivna kupcima, ali i koliko je na nekoj lokaciji visoka potražnja. Osećaj visoke traženje može stvoriti i to ako na nekoj lokaciji ima malo stanova u ponudi, odnosno ograničen broj stanova u tom gradu. Zanimljivo je da u Zrenjaninu stanovi za prodaju vrlo brzo postanu nedostupni u oglasnicima - prosečno vreme oglašavanja stanova u starogadnji u ovom radu je 54 dana, a u Čačku, na primer, 65 dana", izjavila je Jasmina Gavrilov Dražić, predstavnica sajta 4zida.rs

Prema beogradskim opštinama, najveća tražnja je u Zemunu, gde stanovi stoje u oglasima za prodaju prosečno 49 dana.

Nakon Zemuna, najbrže se kupuju stanovi u Rakovici. Oni se prosečno oglašavaju 57 dana. 

Stanovi u staroj gradnji su i dalje povoljniji od novih, ali je trend rasta njihovih cena veći nego u novogradnji.

"U Beogradu je stara gradnja skuplja za 15 odsto i prosečan kvadrat košta 1.680 evra, a u Novom Sadu za čak 21 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine i sada je 1.517 evra, kako pokazuju podaci RGZ. Kvadrat u staroj gradnji u Nišu je sada u proseku 1.020 evra, a prošle godine je bio 821 što predstavlja rast od 23 odsto", navodi se u saopštenju 4zida.rs.   


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Sany

    2016. godine sam prodao stan u zgradi, u Zemunu. Prodavao se 2 godine. Dešavalo se da po mesec-dva niko ne dođe ni da ga pogleda. Užasno iskustvo. Iz agencije smo u jednom trenutku čak dobili savet da više ne spuštamo cenu stana, koja je inače bila niska. Verovatno je sada drugačije, ali verovatno samo kada je u pitanju novogradnja.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.