FOTO: Nova ekonomija

Stanovi niskog kvaliteta po visokoj ceni

FOTO: Nova ekonomija

Građevinska industrija u Srbiji ušla je u krizu, stanovi niskog kvaliteta prodaju se po visokoj ceni. Što je moguće manje kvadrata, što je moguće jeftiniji materijali, što je moguća veća cena, ocenjuje portal Gradnja.rs.  Kako se dodaje u tekstu Kakvi su stanovi koje kupujemo, izostanak državne intervencije na tržištu stambenih nekretnina, dopuštanje nepoštovanja tehničkih propisa i labavi institucionalni okviri stvorili su specifične tržišne uslove.

Ocenjujući kvalitet stanova, autor navodi da da se su kriterijumi za ocenu stana lokacija, cena, struktura, kvadratura, dok izveštaji o prosečnom klasnom razradu i kvalitetu stanova nisu dostupni.

Dr Mirko Todorović koji je doktorirao na ovu temu smatra da svaki stan, kao i svaki drugi proizvod, mora da ima svoj klasni razred i da svaki stan kao proizvod kojim se trguje na tržištu mora imati sertifikat o kvalitetu. U suprotnom, nedovoljno informisan kupac ima velike šanse da po visokoj ceni kupi zapravo nekvalitetan stan. 

Sertifikat o kvalitetu stana može pomoći da se bolje oceni stan koji kupujemo. To je dokument koji na jasan i razumljiv način kupcu pruža ključne informacije o sveobuhvatnom kvalitetu stana. Zavisno od svojih pojedinačnih i ukupnih kvaliteta, stan može biti razvrstan u jedan od 8 klasnih razreda (G, F, E, D, C, B, A i A+). 

Dr Mirko Todorović, u svojoj doktorskoj disertaciji na koju se poziva Gradnja.rs, analizira i upoređuje kvalitete stanova na nekoliko atraktivnih gradskih lokacija na Novom Beogradu. 

On je analizirao i stanove u stambenim naseljima West 65 i ABlok. On navodi da je trosoban stan od 74 kvadratnih metara u stambenom naselju West 65 ocenjen sa 134 bodova i pripada klasnom razredu B2. Takav stan se u oglasima prodaje od 2500 do 3000 evra. Trosoban stan od 68 kvadratnih metara u stambenom naselju A Blok ocenjen je sa 102 bodova i pripada klasnom razredu C2, i on se prodaje po sličnoj ceni iako su stanovi za dva različita klasna razreda. 

PROČITAJTE JOŠ: KUPUJETE STAN? EVO ŠTA SAVETUJE ADVOKAT

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Savest

    takvi su vecinom u privatnoj gradnji ali i pod patronatom gradjevinske direkcije ...zemunske kapije nama 1 zgrada da nije isfusereno .... zidaju na minusima ,fasadna 3 klasa , stavljaju izolacije po kisi gletuju a malter jos se nije osusio kako treba lepe plocice a kosuljica nije odstojala ni 7 dana itd itd