Stara planina na korak do zabrane gradnje mini hidrocentrala

Foto: Pixabay

Nacrtom novog prostornog plana Grada Pirota predviđeno da na Staroj planini više ne bude izgrađena nijedna derivaciona mini hidrocentrala (MHE), piše Politika. Aktivisti pokreta Odbranimo reke Stare Planine poručuju da se borba za reke nastavlja radnom akcijom vađenja cevi iz reke Rakitske reke.

Zabrana MHE na Staroj Planini važiće 15 godina i iz katastra će biti izbrisani svi objekti tog tipa koji su predviđeni 1987, najavljeno je iz pirotske opštine.

"Da to nisu uradili meštani bi morali da se sele, jer više ne bi bilo vode. Tako bi smo dobili ekoloke izbeglice", izjavio je za Politiku Aleksandar Jvanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare Planine.

On je podsetio da su političari dve godine odbijali da bilo šta preduzumu i spreče uništavanje reka.

"Ovaj poslednji korak koji smo preduzeli nije rezultat pritiska ni nekakvih lokalnih moćnika ni eko-aktivista, već zaključka da ne postoji javni interes da one (MHE) budu izgrađene. Isključivo smo se vodili interesom lokalnog stanovništva", rekao je za Politiku gradonačelnik Pirota Valdan Vasić.

Dodao je i da se zabrana već poštuje.

"Nedavno je resorno ministrstvo odbilo zahtev jednog investitora zainteresovanog da gradi malu hidroelektranu na Staroj Planini pozivajući se upravo na zaključak o brisanju MHE  koji je skupština usvojila prošle godine", napominje Vasić.

"Borba se nastavlja, jer moramo da odbranimo Rakitsku reku koja pripada opštini Babušnica. Kako investitor ignoriše rešenje o zabrani radova, meštani 15. avgusta organizuju radnu akciju vađenja cevi",  rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta.

Lokalne vasti u Pirotu su inače bile na meti oštrih kritika zbog nemog posmatranja gradnje MHE na Staroj Planini.

Selo Rakita postalo je inače jedno od glavnih simbola borbe protiv MHE.

U opštini Pirot kažu i da su za izgradnju MHE ostale još dve lokacije na reci Nišavi, ali da su uslovi koje investitori moraju da ispune pooštreni. 

Objašnjavaju da je Nišava velika reka i da neće završiti u cevima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara