Srbija

12.01.2023. 16:10

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Startap Relio privukao investiciju vrednu tri miliona evra

Kompanija posluje u oblasti onlajn bankarstva...

Foto: Relio

Osnivački tim startapa Relio

Srbija

12.01.2023. 16:10

Švajcarska finansijska tehnološka kompanija (fintech) Relio, koja ima predstavništva u Cirihu i Beogradu i radi u oblasti onlajn baknarstva, dobila je investiciju koja je namenjena startapima u iznosu od tri miliona evra.

Kako se dodaje u saopštenju, investicija je namenjena za pokretanje digitalnih platnih računa koji su namenjeni kompanijama.

„Tehnologija bazirana na principima detaljnog poznavanja klijenata automatizuje procese otvaranja računa, pre svega, u delu upravljanja i preuzimanja rizika (compliance), efikasno umanjujući mogućnost zloupotrebe i sprovođenja kriminalnih aktivnosti“, stoji u saopštenju.

Ovaj poduhvat, kako se dodaje, predvodi izvršni direktor Lav Odorović, koji je prethodno osnovao Pentu (Penta), vodeću neobanku za mala i srednja preduzeća u Nemačkoj.

Neobanke, odnosno onlajn, internet banke, koje su samo tako i dostupne, kao što su Revolut i Wise preoblikovale su digitalno bankarstvo u Evropi, podseća se u saopštenju.

Ipak, kako se dodaje, izazovi usklađivanja sa propisima iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma ostali su najslabija karika digitalnih banaka koje opslužuju kompanije.

„Složene vlasničke strukture, međunarodni tokovi novca i komplikovani poslovni modeli kreiraju veće rizike u smislu zloupotrebe pranja novca, finansiranja terorizma, kršenja međunarodnih restriktivnih mera, prevara“, naglašava se u saopštenju.

Posledica povećanog rizika je, kako se naglašava, duže vreme koje je potrebno za otvaranje računa, od nekoliko nedelja do više meseci, a to je uslovljeno pre svega neefikasnošću banaka, naglašavaju stručnjaci.

„Transakcije i računi se često zamrzavaju preventivno dok se manuelno ne provere ‘slučaj po slučaj’. Kašnjenja zbog neefikasnih ručnih provera su izuzetno frustrirajuća za kompanije koje žele na vreme da isplaćuju plate i fakture. „, dodaje se u saopštenju.

Relio je kako se naglašava razvio sistem otvaranja računa koji takve provere obavlja brzo i precizno, automatski mereći rizik tokom procesa odlučivanja

To je, kako se navodi, rešenje za zahtevne kompanije koje daju veliku vrednost pouzdanom švajcarskom platnom prometu bez neefikasnosti prouzrokovane sporim bankarskim procesima.

Kancelarijom Relia u Beogradu rukovodi suosnivač Žarko Vukadinović, bivši predsednik ACFE Srbija i jedan od osnivača Mobi banke (bivša Telenor banka).

Kako se naglašava, startap će unaprediti razvoj tehnologije, raditi na dobijanju FINMA Fintech licence (licence regulatora finansijskog tržišta u Švajcarskoj) i regrutovati nove zaposlene u Beogradu i Cirihu kako bi bili spremni za početak poslovanja.

Ovo za domaći startap ekosistem znači direktan pristup znanju i aktuelnim trendovima u fintech-u iz Švajcarske, koji je kako se navodi, jedan od globalno najnaprednijih tržišta u ovoj oblasti.

Kako se dodaje, startap finansijski podržavaju TX Ventures, HTGF (High-Tech Gründerfonds) i SIX Fintech Ventures.

Baza investitora takođe uključuje F10, Elsa Invest, daFUND, QBIT Capital i nekoliko „poslovnih anđela“ (pni su pre svega finansijski ulagači u startape).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.