Vesti iz zemlje

18.12.2023. 09:04

Autor: Katarina Pantelić

Stečajnim upravnicima omogućen uvid u vlasništvo digitalnih valuta

Bitkoin Foto: PxHere

Poreska uprava naplatila porez za kriptovalute, ilustracija

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika saopštila je da od sada stečajni upravnici imaju mogućnost pristupa informacijama o digitalnoj imovini koje poseduje Narodna banka Srbije (NBS) u svojoj Evidenciji imalaca virtuelnih valuta i Registru imalaca virtuelnih valuta kao i da je moguće pristupiti podacima Jedinstvenog registra sefova.

Naime, u Srbiji se od juna 2021. godine primenjuje Zakon o digitalnoj imovini kojim je uređeno izdavanje digitalne imovine odnosno virtuelnih valuta i digitalnih tokena i pružanje usluga povezanih sa digitalnom imovinom, navela je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika u saopštenju.

Takođe, uvedena je i obaveza licenciranja pružalaca usluga povezanih sa digitalnom imovinom.

U skladu sa zakonom, NBS je regulator i supervizor u oblasti virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine, dok je Komisija za hartije od vrednosti regulator i supervizor u oblasti digitalnih tokena.

Narodna banka Srbije je uspostavila i vodi u elektronskom obliku Evidenciju imalaca virtuelnih valuta, a za sada dozvolu imaju dva privredna društva.

Pristup samom Registru imalaca virtuelnih valuta vrši se putem sledećeg linka.

Evidencija sadrži identifikacione podatke pravnih lica i preduzetnika, kao i podatke o adresama virtuelnih valuta koje koriste, odnosno koje su koristili za izvršenje transakcija.

U Evidenciji se ne vode podaci o vrednosti izvršenih transakcija s virtuelnim valutama, niti o vrednosti virtuelnih valuta koje poseduje neko.

Podaci iz Evidencije nisu javni, ali pristup tim podacima se omogućava na osnovu odluke ili zahteva nadležnog suda, navodi se u saopštenju ALSU.

Podaci iz Evidencije koji se odnose na određenog imaoca virtuelnih valuta mogu se dostaviti tom imaocu, na osnovu njegovog zahteva ili zahteva zakonskog zastupnika ili drugog ovlašćenog lica, što podrazumeva i stečajnog upravnika koji je zakonski zastupnik stečajnog dužnika.

Podaci se dostavljaju na osnovu pismenog zahteva, u kojem se navodi osnov preuzimanja podataka.

Narodna banka Srbije ukazuje i na to da stečajni sud i stečajni upravnik, na isti način kao i kod Evidencije imalaca virtuelnih valuta, mogu, za potrebe stečajnih postupaka koje sprovode, ostvarivati i pristup podacima iz Jedinstvenog registra sefova, koji se odnose na pravna lica, korisnike sefova, a koji takođe nisu javno dostupni.

U Beogradu osnovano udruženje HUB21, posvećeno obrazovanju o bitkoinu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.