Vesti iz zemlje

20.07.2017. 08:36

N1 Beograd

Autor: Nova Ekonomija

Stejt department: Srbija donirala 10 tona oružja za borbu protiv terorizma

Srbija je u 2016. godini donirala 10 tona oružja za brobu protiv terorizma, navodi se u izveštaju američkog Stejt departmenta o terorizmu u Evropi u 2016. godini.

„Srbija je u 2016. godini donirala 10 tona municije za borbu protiv Islamske države. Teška ekonomska situacija u Srbiji nastavlja da ograničava mogućnosti dodatnog finansijskog ili materijalnog doprinosa Koaliciji“, navodi se u izveštaju i dodaje da je Beograd partner Globalne koalicije protiv ISIS-a.

S druge strane, Ministarstvu unutrašnjih poslova je donirana informaciona tehnologija vredna oko 400 hiljada dolara, kako bi se razvili antiteroristički kapaciteti Srbije.

U izveštaju Stejt departmenta navodi se da su srpske vlasti u 2016. godini nastavile sa naporima u borbi protiv terorizma, a srpski lideri sarađivali su sa SAD i međunarodnom zajednicom u razvijanju jačih mera i strategija.

Stejt department u izveštaju navodi da su Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Bezbednosno informativna agencija (BIA) nastavili bilateralnu saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma, sa fokusom na praćenje i zaustavljanje migranata na balkanskoj ruti.

Dodaje se da su u protekloj godini načinjeni pomaci i da je registrovano 110 hiljada od 135 hiljada migranata koji su prošli kroz Srbiju.

„Vlada SAD partnerski sarađuje sa srpskim vlastima, bezbednosnim službama i agencijama kako bi se sprečili propusti kao onaj iz 2015. godine, kada je utvrđeno da je jedan od učesnika u terorističkom napadu u Parizu prošao kroz Srbiju kao izbeglica“, ističe Stejt department.

U izveštaju se podseća da su srpski ministri unutrašnjih i spoljnih poslova javno osudili aktivnosti Islamske države i istakli važnost učešća Srbije u globalnim naporima da se ova teroristička organizacija porazi.

Srbija se pohvaljuje kada je u pitanju strateški i međuagencijski pristup borbi protiv terorizma, koji je, kako tvrdi Stejt department, napravio progres u 2016. godini. Očekuje se da nacionalna strategija za borbu protiv terorizma, čija izrada je počela u 2015, bude završena ove godine.

Kada su u pitanju terorističke pretnje po Srbiju, one se i dalje, prema nalazima Vašingtona, odnose na migrantsku krizu i takozvanu „balkansku rutu“ koja, kako piše u izveštaju, služi za transport oružja, narkotika i ljudi.

Opao broj terorističkih napada

Stejt department je saopštio da je u 2016. godini broj terorističkih napada i ubijenih u njima opao, drugu godinu za redom. Ističe se da je generalno smanjen broj terorističkih napada u Avganistanu, Siriji, Nigeriji, Pakistanu i Jemenu.

Islamska država je bila najopasnija teroristička grupa u protekloj godini, a prema podacima SAD odgovorna je za 20 odsto više napada u Iraku i 69 odsto više ubijenih u odnosu na 2015. godinu.

Prema podacima Univerziteta Merilend, prošle godine bilo je ukupno 11.072 terorističkih napada u kojima je poginulo 25.600 ljudi, od toga 6.700 su počinioci napada.

Teroristički napadi dogodili su se u 104 zemlje 2016. godine, od toga najveći deo u Iraku, Avganistanu, Indiji, Pakistanu i Filipinima. Tri četvrtine svih poginulih su u Iraku, Avganistanu, Siriji, Nigeriji i Pakistanu.

SAD navode da je Iran i dalje vodeći sponzor terorizma među državama. U izveštaju se navodi da je Iran u 2016. godini snažno podržavao antiizraelske grupe, da nije smanjio podršku libanskom Hezbolahu i da je nastavio da iz Avganistana i Pakistana regrutuje pripadnike šiitskih formacija za rat u Siriji i Iraku.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.