Vesti iz zemlje

19.11.2014. 17:01

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Strani investitori i dalje čekaju bolje uslove poslovanja

Predstavnici Saveta stranih investitora i Vlade Srbije podelili su optimizam da će počete reforme omogućiti bolje uslove poslovanja i veći priliv investicija.
Na predstavljanju 12. po redu Bele knjige u kojoj FIC daje predloge za poboljšanje poslovne atmosfere u Srbiji rečeno je da su ključna očekivanja investitora sprovođenje fiskalne konsolidacije, primena zakona, nastavak harmonizacije sa regulativom EU i smanjenje birokratskih prepreka za poslovanje.
Predsednik FIC Frederik Kuen je rekao da strani investitori u Srbiji žele da im država omogući normalno poslovno okruženje koje će im omogućiti povraćaj investicija i dalji razvoj. „Ne tražimo ništa nerealno ili ludo“, istakao je on i dodao da je investitorima potrebna država koja ih ne sprečava da normalno rade. 
Kuen smatra da država i investitori dele iste ciljeve, ističući da je optimista po pitanju postojanja kapaciteta da se reforme sprovedu u pravom pravcu. 
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je da su investitori pozdravili program fiskalne konsolidacije jer je jasno da je za dalje privlačenje investicija i dalja ulaganja onih investitora koji su već tu, neophodan stabilan makroekonomski okvir. 
Udovički je rekla da će jedan od ključnih zahteva FIC za promenu regulative oko izdavanja građevinskih dozvola biti ispunjen izmenama zakona o planiranju i izgradnji, koji će se naći u parlamentarnoj proceduri pre kraja godine. 
Ona je rekla i da će početkom 2015. godine biti usvojen zakon o konverziji, kojim će se urediti pitanje naknada za prenos prava korišćenja u vlasništvo nad zemljištem. 
„Do kraja godine u skupštinskoj proceduri će se naći i zakon o inspekcijskom nadzoru“, rekla je Udovički i dodala da će time biti otklonjen veliki pravni propust koji je omogućavao da „siva ekonomija cveta“. Do sada su inspektori mogli da kontrolišu samo preduzeća koja su legalno registrovana, dok su ostala bila van njihovog domašaja. 
Prema najnovijem izdanju Bele knjige, prošla godina je donela usporavanje ukupnih reformi, uzrokovane izborima i poplavama, ali su istovremeno ostvarene neke ključne pozitivne promene, posebno značajan napredak u radnom zakonodavstvu. 
Značajan napredak je takođe ostvaren u oblasti zaštite potrošača. Određen napredak je primećen u oblastima transporta, energetike i propisima zaštite životne sredine kao i u oblastima telekomunikacija i nafte i gasa. 
Najmanji napredak je uočen u nekretninama i gradnji, rokovima plaćanja, bezbednosti proizvoda, zaštiti podataka ličnosti, kao i u sektorima osiguranja, farmaceutskih proizvoda i sredstvima za održavanje higijene u domaćinstvu. 
FIC u Srbiji okuplja 130 kompanija, koje su uložile više od 22 milijarde evra, učestvuju sa 18 odsto u BDP i zapošljavaju 96.000 ljudi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.