Srbija

14.06.2024. 11:18

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Kasni studija izvodljivosti za Nacionalni stadion, Ministarstvo finansija produžilo rok za njenu izradu

Printskrin/idejno rešenje, Fenwick iribarren architects

Srbija

14.06.2024. 11:18

Ministarstvo finansija produžilo je za 20 dana rok za izradu Studije izvodljivosti Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu, vidi se u obaveštenju na Portalu javnih nabavki.

Podsetimo, krajem februara ove godine, na Portalu javnih nabavki objavljen je tender za izradu „Studije izvodljivosti za potrebe izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu“.

Ugovor vredan oko osam miliona dinara 19. marta je dobila firma KPMG, a posao je zaključen 20 marta. U obaveštenju o dodeli ugovora pisalo je da je trajanje ugovora 54 dana.

Međutim, kako se vidi u danas objavljenom obaveštenju, trajanje ugovora sa ovom firmom je produženo za još 20 dana, odnosno predviđeno je da ugovor, umesto 54,  traje 74 dana.

Razlog za produženje je to što je dobavljač, odnosno KPMG, 13. maja 2024, zatražio od Ministarstva finansija produženje roka za izvršenje ugovornih obaveza za 20 dana, usled nepredviđenih okolnosti na koje nisu mogle da utiču ugovorne strane, i to pre svega zbog kašnjenja u dostavljanju relevantne dokumentacije.

Ukoliko se trajanje ugovora posmatra u kalendarskim danima, 13. maj je bio datum kada prvobitno određen rok od 54 dana ističe. Sa ovim produženjem roka od 20 dana, ugovor je trebalo da traje do 2. juna.

Nova ekonomija je prethodno, 21. maja od Ministarstva finansija, putem zahteva za pristup za informacijama od javnog značaja, tražila da joj dostavi ovu studiju izvodljivosti.

Iz Ministarstva nam je 23. maja upućen odgovor da je „izrada predmetne studije u toku.

Studija izvodljivosti inače sadrži detaljnu analizu tehničkih, tehnoloških, tržišnih, društveno-ekonomskih, finansijskih i drugih elemenata kapitalnog projekta, uz proveru ispunjenosti prostornih, ekoloških, zakonskih i ostalih ograničenja.

Sadrži i rizike predloženog rešenja, uključujući procenu uticaja na životnu sredinu, kao i analizu troškova i koristi. Barem tako propisuje Pravilnik o prethodnoj studiji izvodljivosti i studiji izvodljivosti.

„Logika investiranja nalaže da pre nego što uđete u neki projekat morate da ustanovite da li ćete moći da vratite pare koje ste uložili“ tako da „u najmanju ruku, zbunjuje to što su radovi započeti, sredstva u budžetu izdvojena, a da je izrada studije i dalje u toku“, rekli su ranije stručnjaci za Novu ekonomiju. 

Nacionalni stadion: Kamen temeljac bio brži od studije izvodljivosti

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.