Foto Pixabay

Subvencije nastavljaju da voze i u 2020. godini

Foto Pixabay

U budžetu Srbije za 2020. godinu se ne predviđa značajne promene kod subvencionisanja. Za „privlačenje" investitora izdvojiće se 9,2 milijarde dinara (umesto 11,8 milijardi koliko je otišlo 2019. godine) ali se predviđa 2,8 milijardi kao ulog Srbije u zajednička preduzeća; to takođe predstavlja specifično subvencionisanje. Moguće je da će se time pokriti nova ulaganja u Fiat u Kragujevcu, pošto je država suvlasnik sa 32%, ocenjuje se u analizi budžeta objavljenoj u štampanom izdanju Nove ekonomije brok 66. 

Nešto manje novca dobijaju filmadžije, pa umesto 900 miliona predviđa se 700 miliona dinara subvencija.

Za skoro 50% povećaće se subvencije preko „Zelenog fonda Srbije"; najveći deo ide za reciklažu i „treger-kese", 3,5 milijarde dinara.

Država će se zadužiti i za novu zgradu Filharmonije sa 120 miliona evra, a za Tiršovu 2 sleduje 50 miliona. To je izgleda nagrada za državni angažman Ivana Tasovca i Zorana Radojčića.

Da ne zaboravimo i da država nastavlja da dotira Egzit festival sa 35 miliona dinara, a nije preskočena ni „Fondacija Zoran Đinđić" sa 10 miliona dinara.

I na kraju budžet nas podseća i na jedno od brojnih neispunjenih obećanja Aleksandra Vučića, a to je famozna kancelarija brze odgovore". 

Telo koje je trebalo da obezbedi da državna uprava pruži bolji servis nikada nije formirano, ali je ostao trag u budžetu u formi nepostojeće Uprave za brze odgovore (nešto od toga radi* neformalna grupa „delivery unit" ali oni servisiraju samo velike strane investitore).

 

PROČITAJTE JOŠ: DA LI SUBVENCIJE PODSTIČU PRIVREDNI RAST?

POLITIČKI POENI O DRŽAVNOM TROŠKU 


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.