Vesti iz zemlje

10.07.2023. 10:22

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Subvencije železničkim preduzećima prošle godine premašile 150 miliona evra

Foto: Pixabay

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je u 2022. godini isplatilo oko 18,1 milijardi dinara (oko 154 miliona evra) subvencija železničkim preduzećima. Više od polovine tog novca otišlo je na zarade, doprinose, pokrivanje manjka u kasi i vraćanje kredita. 

Srpske železnice podeljene su na akcionarska društva – holding „Železnice Srbije“ koji je preuzeo deo dugova i viška radnika, Infrastrukturu koja održava pruge, Srbija voz koji prevozi putnike, i Kargo koji transportuje robu.

Preduzeće „Železnica Srbije“ a.d. je dobilo ukupno 713,1 miliona dinara, „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d oko 12,8 milijardi dinara, „Srbija voz“ 4,4 milijarde dinara, a „Srbija kargo“ 200 miliona dinara, vidi se iz izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja Ministarstva građevinarstva, soabraćaja i infratsrukture koji je objavila Državna revizorska institucija.

Preduzećima je novac od subvencija dodeljen za različite namene.

Od 713,1 miliona koje je dobila „Železnica Srbije“, najveći deo, 557,5 miliona dinara je bio namenjen zaradama zaposlenih i naknadi članovima Skupštine i Komisije za reviziju i otplatu rata na osnovu sklopljenih Sporazuma o reprogramu.

Ostatak, 86,1 miliona dinara preduzeću „Železnica Srbije“ je prebačeno na ime finansijske pomoći Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije“  i to za „isplatu jednokratne pomoći i održavanje likvidnosti koja je ugrožena usled uticaja pandemije kovid 19 i nemogućnosti obavljanja komercijalne delatnosti i ostvarivanja sopstvenih prihoda“.

Takođe, ta firma je dobila 52 miliona dinara za troškove reformskih aktivnosti vezanih za „Srbijakombi“,  kao i 17,5 miliona dinara za koordinaciju i podršku u vezi sa realizacijom projekta železničke stanice Beograd Centar – Prokop.

Najveći deo od ukupnog iznosa subvencija koji je dat preduzeću „Infrastruktura železnice Srbije“, odnosno 8,7 milijardi dinara, je bio namenjen za „postizanje ravnoteže“ između, sa jedne strane prihoda (od cene pristupa javnoj železničkoj infrastrukturi,  drugih komercijalnih poslova, sredstava obezbeđenih od strane države) i rashoda za javnu železničku infrastrukturu s druge strane.

Takođe, Infrastrukutura je za izmirenje ugovornih obaveza prema banci „Poštanska štedionica“ u 2022. godini dobila subvenciju u iznosu od oko 1,2 milijarde dinara. 

Dalje, 1,1 milijarda dinara je Infrastrukturi prebačena za učešće u ruskom kreditu koji će se koristiti za isporuku robe, obavljanje radova i pružanje usluga u oblasti železnice.

„Srbija voz“ je u 2022. godini dobio subvenciju od 4,4 milijardi dinara, a  „Srbija Кargo“ 220 miliona dinara, vidi se iz izveštaja DRI.

Pored železnica, subveniciju od 22,6 milijardi dinara je u 2022. godini dobilo i Javno preduzeće „Putevi Srbije“ i to na ime „letnjeg i zimskog održavanja puteva i mostova“ i „učešća Srbije u Projektu rehabilitacije puteva i unašređenju bezbednosti saobraćaja

„Koridori Srbije su dobili oko 6,9 milijardi dinara u subvenicijama, između ostalog za redovno poslovanje, za izradu idejnog projekta i studije opravdanosti za put „Vožd Karađorđe“, otplatu glavnice kredita kod banke Poštanska štedionica, finansiranje nezavisnog konsultanta.

Tako je Ministarstvo ukupno u 2022. godini za subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama imalo rashod od 47,6 milijardi dinara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.