Sud u Valjevu Euro Litijumu privremeno zabranio rudarenje

Foto: Pixabay

Osnovni sud u Valjevu je postupajući po zahtevu narodnog pokreta "Marš s Kolubare" usvojio privremenu meru zabrane svih rudarskih radova kompaniji Euro Litijum Balkan, preneo je portal Kolubarske.rs. Zabrana je izrečena zbog sumnje da je ta kompanija istražijući litijum u okolini Valjeva zagadila vodu u nekoliko privatnih bunara.

"Euro Litijum Balkan ima pravo na žalbu, ali žalba ne zadržava izvršenje rešenja i prema našim saznanjima kompanija je prestala da radi bilo šta na ovom području jer je ta privremena mera za njih obavezujuća", rekao je pravni zastupnik pokreta Marš sa Kolubare, advokat Sreten Đorđević.

Euro Litijum Balkan se skoro deset godina bavi istraživanjem litijuma u okolini Valjeva, a sedište kompanije nalazi se u mestu Divci.

Radovi su zabranjeni do okončanja postupka koji je narodni pokret "Marš s Kolubare" pokrenuo pred Ministarstvom rudarstva i energetike od koga je zahtevano da kanadskoj kompaniji ne budu produžene dozvole za rad.

Đorđević je rekao da su zbog bušotina za istraživanje rezervi litijuma u dolini Kolubare i zemljište i bunari kontaminirani borom. Reč je o zagađenju površinskih bunara porodica Jovanović u Lukavcu i Tadić u selu Šušeoka.

U okolini Valjeva se istražuje litijum, isplativost rudnika za sada upitna
Zorana Mihajlović: Ministarstvo nije izdavalo dozvole Euro Lithium-u

Kako se dodaje, laboratorijski je potvrđeno da je voda zagađena i u arterskom bunaru dubine 120 metara u porodičnom gazdinstvu Arbajter koja ima zasade borovnice na četiri hektara u Lukavcu. U njihovom bunaru utvrđena je dva i po puta veća koncentracija bora od maksimalno dozvoljene čime je ugrožena poljoprivredna proizvodnja.

Kanadska kompanija Euro Litijum Balkan realizuje dva projekta: "Valjevo-Mionica" i "Valjevo sever".

Predstavnici kompanije Euro Lithium Balkan, srpske podružnice kanadske kompanije Euro Lithium, potvrdili su početkom aprila za Novu ekonomiju da u okolini Valjeva istražuju litijum. Objašnjavaju da se još ne zna da li bi otvaranje rudnika bilo ekonomski isplativo, jer su u iskopanim mineralima pronašli nisku koncentraciju tog hemijskog elementa koji se koristi za proizvodnju baterija.

Litijum se u Srbiji istražuje na nekoliko lokacija, a najpoznatija je u dolini reke Jadar blizu Loznice. Građani već nekoloko nedelja protestuju protiv rudarske kompanije Rio Tinto koja želi da sprovede taj projekat, jer strahuju da će doći do brojnih ekoloških problema.

ŠTA SVE ZNAMO O PROJEKTU ZA ISKOPAVANJE LITIJUMA U DOLINI JADRA?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.