Vesti iz zemlje

02.09.2018. 11:34

Beta

Autor: Aleksandar Vulin, ministar odbrane

Sutra počinje nova školska godina, osnovci dobijaju tri nova predmeta

U školske klupe sutra će prvi put sesti 67.000 đaka prvaka, dok će u prvim razredima srednjih škola biti približno isti broj, 66.827 učenika....

U školske klupe sutra će prvi put sesti 67.000 đaka prvaka, dok će u prvim razredima srednjih škola biti približno isti broj, 66.827 učenika.

Kako su agenciji Beta rekli u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ove godine đake očekuje puno novina.

Školskа godinа zаpočelа je sа tri novа predmetа – Fizičko i zdrаvstveno vаspitаnje, Tehnikа i tehnologijа (sа preduzetništvom) i Informаtikа, kаo obаvezni predmet.

Nаstаvа je osаvremenjenа upotrebom digitаlnih sаdržаjа koji su dostupni zа većinu predmetа u prvom i petom rаzredu, što znači da će prvaci uz pomoć nastavnika osmišljаvаti i reаlizovаti projekte koristeći digitаlne medije. 

Obuku za primenu digitalnih sadržaja prošlo je oko 2.000 nastavnika. 

„Cilj je dа nаčin sticаnjа znаnjа bude zаnimljiviji, drugаčiji, а postignućа boljа. Novi plаnovi i progrаmi nаstаve i učenjа su rаsterećeniji i funkcionаlniji od stаrih i donose nаstаvu usmerenu kа znаnjimа i veštinаmа, odnosno rezultаtimа, а ne sаdržаjimа učenjа“, naveli su u ministarstvu i dodaje da su besplatni udžbenici obezbeđeni za oko 86.000 učenikа. 

Kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje, u Srbiji je prestalo da radi 14 škola, a umesto njih formirano je sedam i to u Nišu, Kragujevcu, Novoj Varoši, Kladovu, Kuršumliji i Babušnici. 

Učenici u centralnoj Srbiji imaće u narednoj školskoj godini četiri raspusta – jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust. Učenici u Vojvodini imaće jedan raspust manje, jer je izostavljen jesenji raspust. 

Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za osnovne škole prvo polugodište počinje sutra i završava se 31. januara 2019. godine. 

Drugo polugodište počeće u ponedeljak, 18. februara 2019. godine, a završava se u petak, 31. maja za učenike osmog razreda, odnosno u petak, 14. juna za učenike od prvog do sedmog razreda. 

Na prvu kratku pauzu – jesenji raspust, uceniči će već u novembru i taj raspust trajaće četiri dana od 9. do 12. novembra. 

Zimski raspust za učenike u Vojvodini, prema obrazovno-vaspitnom kalendaru koji donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, počinje 24. decembra, a završava se 14. januara 2019. godine. 

Za učenike u ostatku Srbije raspust je podeljen u dva dela. Prvi deo počinje u četvrtak, 3. januara, a završava se u utorak, 8. januara 2019. godine. Neradni će biti i 1. i 2. januar zbog Nove godine. Drugi deo zimskog raspusta počinje u petak, 1. februara, a završava se u četvrtak, 14. februara 2019. godine. 

Na zimski raspust se naslanja i Dan državnosti, te će tako drugo polugodište početi 18. februara. 

Za učenike u Vojvodini prolečni raspust počinje od petka, 19. aprila i traje do četvrtka, 2. maja, dok za đake u ostatku Srbije pocinje u utorak, 30. aprila i traje do 3. maja. Za učenike osmog razreda predviđeno je da probni završni ispit polažu 12. i 13. aprila , a završni ispit polagaće u ponedeljak, utorak i sredu 17, 18. i 19. juna.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.