Svetski dan hrane obeležava se u nedelju, 16. oktobra a tema ovogodišnje manifestacije je uticaj klimatskih promena na proizvodnju hrane, navodi Beta.
Kako je danas saopštio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, po trenutnim procenama do 2050. godine na planeti će biti oko 9,6 milijardi ljudi što će zahtevati rast proizvodnje hrane od čak 60 odsto u odnosu na aktuelnu.
Za povećanje proizvodnje hrane neophodno je usklađivanje celokupne poljoprivrede i sistema proizvodnje sa principima održivog razvoja, uzimajući u obzir sve ekstremnije posledice klimatskih promena – dugi sušni periodi, vremenske nepogode i ostale prirodne katastrofe.
„Imajući u vidu da je svaka deveta osoba na planeti gladna, a da se, s druge strane, godišnje baci čak oko jedne trećine proizvedene hrane na svetu, jasno je da se moraju preduzeti ozbiljne mere na svim nivoima kako bi se ova neravnoteža ublažila“, piše u saopštenju.
Svetski dan hrane obeležava se od 1945. godine, kada je osnovana Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu.