Vesti iz zemlje

26.07.2023. 17:02

DRI

Autor: Katarina Pantelić

Svaki sedmi dinar javnog novca potrošen bez javnih nabavki

Duško Pejović, Medija centar Beograd Izvor: Medija centar Beograd

Duško Pejović, Medija centar Beograd

Državna revizorska insitucija (DRI) je u nadzoru javnih nabavki otkrila da je svaki sedmi dinar koji su državni organi, institucije ili lokalne samouprave potrošile – to učinile bez procedure javnih nabavki, rekao je danas direktor DRI Duško Pejović.

On je gostujući na RTS-u povodom 179. godišnjice od osnivanja DRI naveo i da upravo u oblasti javnih nabavki ima najviše nepravilnosti i da tu DRI daje najviše preporuka.

Podsetio je da je DRI do sada pokrenula ukupno deset zahteva za smenu odgovornih lica u slučajevima gde je utvrđeno da nije otklonjena nepravilnost u reviziji odazivnog izveštaja.

Pejović je objasnio da ova institucija shodno otkrivenim nepravilnostima daje preporuke, a zakonodavac obavezuje korisnika javnih sredstava da otkloni svaku otkrivenu nepravilnost.

„Ukoliko subjekt ne otkloni ili delimično otkloni nepravilnosti, DRI sprovodi revizije odzivnih izveštaja“, rekao je on.

Kao neke od najčešćih nepravilnosti u revizijama finansijskih izveštaja,  Pejović je naveo nepravilno, nepotpuno ili pogrešno iskazivanje stavki – imovine, potraživanja, obaveza, kao i nepravilno ili nepotpuno izvršen popis imovine.

U revizijama pravilnosti poslovanja, najčešće greške odnose se, prema njegovim rečima, na postupke i procedure javnih nabavki od planiranja do izvršenja.

„To se odnosi na obračun i isplate plata, prekovremeni rad, postupak zapošljavanja, dodelu javnih sredstava bez konkursa i jasnih kriterijuma“, kazao je on.

Današnji dan se obeležava kao Dan Državne revizorske institucije, jer je 26. jula 1844. godine Zakonom o ustrojstvu osnovana takozvana Glavna kontrola, preteča današnje DRI.

„To je značilo da je, u tadašnjoj Кneževini Srbiji, započeo nadzor nad trošenjem javnih sredstava“, navodi se u saopštenju revizorske institucije.

DRI: Najviše preporuka izdato zbog (ne)pravilnosti poslovanja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.