Foto: Nova ekonomija

Svako osmo pivo u EU ima srpski slad

Foto: Nova ekonomija
Piva koja Evropska unija uvozi imaju 12 odsto slada iz Srbije, a naša zemlja je na drugom mestu uvoznih piva u EU, pokazuju podaci Eurostata.

Kako kaže Vladimir Vava, predsednik Udruženja pivara Srbije kaže da se slad u pivu članica Udruženja pivara se pravi od ječma koji se uzgaja na njivama u Srbiji i da su lokalne nabavke svakodnevna praksa u domaćem pivastvu.

„Kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima,  čak 96 odsto ječmenog slada u vrednosti od 17,6 miliona evra se nabavlja u Srbiji, dakle sa lokalnih njiva i iz domaćih zasada ječma i ovo je izuzetno važno jer na taj način dajemo podsticaj domaćoj ekonomiji, naročito poljoprivredi", objašnjava Vava.

PROČITAJTE JOŠ:

Pivski slad je poluproizvod dobijen toplotnom ili enzimskom razgradnjom sirovina koje se koriste za proizvodnju piva (čist slad ili slad i nesladovane sirovine) i koja sadrži ekstrakt potreban za proces fermentacije pri dobijanju piva.  

Slad predstavlja isklijali, a zatim osušeni i od klica oslobođeni ječam. Za pivski slad se kaže da predstavlja dušu piva jer od osobina slada zavise aroma, ukus, boja, trajnost i penušavost piva.

 Veoma su bitne biohemijske promene materija u zrnu koje nastaju tokom različitih faza u preradi ječma.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara