Vesti iz zemlje

15.08.2018. 09:27

RTS

Autor: Publika iz celog regiona učestvovala u snimanju jedinstvenog videa

Sve veći rizik od unošenja afričke kuge iz Rumunije u Srbiju

Zabranjeno unošenje bilo kakvih proizvoda od mesa

Rumunija se bori sa afričkom kugom, zaraznom smrtonosnom bolešću koja napada svinje. Od početka godine morali su da ubiju 50.000 zaraženih životinja. Zbog rizika od širenja bolesti, Ministarstvo poljoprivrede Srbije oformilo je Nacionalni krizni centar, a preko granice više ne može da se unese ni sendvič.

Rizik od unošenja afričke svinjske kuge u Srbiju sve je veći, jer se virus u Rumuniji iz severozapadnih delova zemlje sada proširio i na zapadni i jugoistočni deo. Temišvarski region, udaljen svega 100 kilometara od graničnog prelaza sa Srbijom, sada se tretira kao rizičan pojas, prenosi RTS.

Sa podacima od 8. avgusta ima tačno 635 žarišta kod domaćih svinja i 30 slučajeva kod divljih svinja. Ono što je za nas posebno bitno jeste da su ta žarišta obuhvatila ugroženo područje koje je blizu naše zemlje, područje Arada, tako da je jedan uzan pojas pogranični prema Rumuniji slobodan od afričke kuge – kaže Saša Ostojić iz Nacionalnog kriznog štaba Uprave za veterinu.

Carinici su prva linija odbrane od unošenja virusa. U Srbiju iz Rumunije više ne može da se unese ni sendvič sa mesom.

– Ništa što je na bazi mesnih proizvoda nije dozvoljeno, primera radi nije dozvoljeno unošenje sendviča u kojima se nalaze suhomesnati proizvodi, nije dozvoljeno unošenje svežeg mesa, mesnih prerađevina, imali smo pre par dana slučaj da nismo dozvolili unošenje dve table slanine – objašnjava koordinator poslova na Carinarnici Vršac Jovica Nikolajev.

U našoj zemlji nije zabeležen nijedan slučaj svinjske kuge, ali su stočari zabrinuti. Ministarstvo poljoprivrede i uprava veterine oformili su četiri regionalna krizna centra.

Uzgajivači svinja su pozvani da neovlašćenim licima i nezaposlenima ne dozvole ulazak na farme i da, ako nađu uginulu životinju, obaveste nadležne.

– Ne prilaziti tim leševima, već obavestiti ili nadležnu lovočuvarsku službu ili veterinarsku službu, koja će na adekvatan način zbrinuti taj leš da ne predstavlja potencijalnu opasnost – naglašava Zoran Ivanović iz Nacionalnog kriznog štaba Uprave za veterinu.

Ipak, najveći rizik od unošenja zaraze iz Rumunije u Srbiju predstavljaju divlje svinje, zbog čega su u pomoć pozvana i lovačka društva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.