Srbija

22.02.2016. 13:34

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Sve više švercuju gorivo, pa ga prodaju u kantama na pijacama

Srbija

22.02.2016. 13:34

Udruženje naftnih kompanija upozorilo je na smanjenje prometa kao i na sve češći šverc goriva u mestima i 100 kilometara udaljenim od granice.

Mnogi vozači iz podrinjskog kraja odavno gorivo sipaju na pumpama u Bosni i Hercegovini. A sada je to masovno, jer se po rezervoaru uštedi dve do tri hiljade dinara.

Kontrola je pojačana, i preko granice gorivo može samo u originalni rezervoar auta.

U Tržišnoj inspekciji već imaju dojave o ilegalnoj prodaji derivata u kantama i iz proširenih rezervoara vozila.

„To su neke prve prijave da su se na mestima gde se obavlja neka druga trgovina, kao što su zelene i kvantaške pijace, pojavila neka lica koja nude određene količine derivata. Ovom prilikom da naglasimo da je odgovornost i onih subjekta koji organizuju takva prodajna mesta“, ističe Slaviša Petković iz Republičke Tržišne ispekcije.

Kako bi spečili šverc, sa carinom i policijom dogovorili su se da beleže vozila koja često prelaze granicu.

„Sličnu situaciju smo imali na granici sa Makedonijom. Tržišna ispekcija je utvrdila mesto gde se vršio ilegalni promet derivata naftom i tom prilikom je oduzeto 600 litara derivata. To je postupak koji će biti primenjen i prema Bosni i Hercegovini“, dodaje Petković.

I dok vozači čekaju da gorivo bude još jeftinije, naftaši cene obrazlažu dodatnim troškovima za markiranje, obaveznim rezervama i, posebno, većim državnim zahvatanjima.

„Zemlje u kojima je to državno zahvatanje manje i u kojim su troškovi poslovanja naftnih kompanija niži, tamo su i cene niže. Nije samo u mogućnosti naftnih kompanija da smanje cenu jer je manje od polovine maloprodajne cene ono što pripada naftnim kompanijama“, napominje Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ipak, računica pokazuje da prostora za pojeftinjenje ima. Tačno je da su u Srbiji veće akcize, ali je i činjenca da je, recimo, u Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji veći PDV, a dizel je ispod evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.