Vesti iz zemlje

22.11.2016. 15:56

Autor: Nova Ekonomija

Svest o bezbednom ponašanju u saobraćaju u Srbiji i dalje na niskom nivou

Neprilagođena brzina, nevezivanje pojasa i nepropisan način prevoza dece samo su neki od problema u saobraćaju, navodi se u Izveštaju republičke Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prema njihovim podacima prošle godine se na teritoriji Republike Srbije dogodila 34.171 saobraćajna nezgoda od kojih je u 13.654 slučajeva bilo poginulih. 

„U saobraćajnim nezgodama gotovo polovinu poginulih čine vozači motornih vozila (43%). Najzastupljeniji uzrok kod saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u 2015. godini je nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja (35%), zatim slede uključivanje ili nepropisne radnje u saobraćaju (18%) i neustupanje prvenstva prolaza (15%). Iz ovih podataka se nedvosmisleno može zaključiti da u dve od tri saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom odlučujuću ulogu igra ljudski faktor – namerno i svesno kršenje propisa i nebezbedno ponašanje“, navodi se u izveštaju. 

U prilog ovom zaključku govore i podaci iz Izveštaja o osnovnim pokazateljima bezbednosti saobraćaja u periodu od 2011. do 2015. godine 2 , koji beleže nizak procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva napred u putničkim automobilima, pri čemu su naročito kritične opštine kroz koje prolaze dve najznačajnije saobraćajnice u Srbiji, auto-put Beograd-Niš i Ibarska magistrala. 

Kako se broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima povećao za 4,7% u odnosu na 2014. godinu, izuzetno je važno apelovati na vozače da se ponašaju savesno i odgovorno, kako prema sebi, tako i prema ostalim učesnicima u saobraćaju.

Kompanija Total, jedna od pet najuspešnijih svetskih naftnih kompanija koja od 2010. godine ima svoje zvanično predstavništvo u Srbiji, pokrenula je na svom lokalnom veb-sajtu sekciju koja nosi naziv Saveti i preporuke u nastojanju da vozačima pruži korisne savete ne samo o održavanju automobila, već i o bezbednom ponašanju u saobraćaju. 

U kratkom video klipu koji nosi naziv 8 saveta za bezbednu vožnju Total ukazuje na probleme nepoštovanja saobraćajnih propisa, ugrožavanje bezbednosti saobraćaja i najčešćе greškе koje vozači prave. Jedan od problema koji Total naročito ističe jeste prevoz dece na nepropisan način. Poražavajuća statistika iz Izveštaja o osnovnim pokazateljima bezbednosti saobraćaja potvrđuje vrlo nizak procenat upotrebe zaštitnih sistema za decu starosti od 0 do 3 godine u putničkim automobilima u gotovo svim opštinama u Srbiji. 

Pored nepoštovanja pravila saobraćaja u prvih deset uzroka saobraćajnih nesreća je i stanje tehničke neispravnosti vozila. 

Redovno servisiranje automobila i posete automehaničaru spadaju u osnove bezbednog učestvovanja u saobraćaju. Vlasnicima automobila se preporučuje korišćenje originalnih delova i kupovina proverenih brendova goriva i auto-maziva koji su od ključnog značaja za pravilan rad motora. 

Proizvodi nepoznatog porekla i neproverenog kvaliteta mogu dovesti do povećanog rizika od kvarova pa samim tim i do rizika od nezgoda u saobraćaju koje kvarovi mogu da izazovu.

Neodgovorno ponašanje, namerne radnje, zanemarivanje bezbednosti dece i ostalih učesnika u saobraćaju, kao i odsustvo svesti o važnosti redovnog servisiranja automobila samo su deo onoga što svakodnevno viđamo i doživljavamo u saobraćajaju. 

Potreba za podizanjem svesti o kulturi u vožnji i bezbednom ponašanju je veoma visoka i potrebno je uložiti velike napore u smeru edukacije svih učesnika u saobraćaju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.