Vesti iz zemlje

25.03.2015. 10:43

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Svetska banka daje Srbiji kredit od 100 miliona dolara

Odbor izvršnih direktora Svetske banke (SB) odobrio je Srbiji zajam od 88,3 miliona evra (od 100 miliona dolara) kao podršku strukturnim reformama.

Ovaj zajam je prvi od dva koji podržavaju vladine napore reformisanja državnih i društvenih preduzeća i ići će u budžet Republike Srbije, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Prvi deo ovoga projekta usredsređen je na rešavanje pitanja 514 društvenih preduzeća koji se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju. Problemi koje ove firme imaju razrešiće se putem privatizacije i prodaje njihove imovine zainteresovanim investitorima ili kroz stečaj ako ne mogu više da opstanu. 

Preduzeća koja se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju, ocenjuje SB, predstavljaju prepreku daljem razvoju privrede Srbije, njihovo poslovanje opterećuje budžet i predstavlja namet poreskim obveznicima. 

Samo u 2013. godini, kako se dodaje, ovih 514 firmi imalo je gubitak od 690 miliona evra, ili preko dva odsto nacionalnog dohotka Srbije. Pored toga, mnoga od ovih preduzeća ne plaćaju poreze i doprinose i tako dodatno opterećuju državu. U njihovom posedu je vredna imovina – poput zemljišta, nekretnina i infrastrukture – koja se ne koristi produktivno. 

Kako mnoga od ovih preduzeća uživaju posebnu zaštitu od potraživanja poverilaca to u krajnjoj instanci obeshrabruje strane i domaće investitore da preokrenu njihovo poslovanje. 

„Srbija ne može više da priušti odlaganje ovih reformi. Neproduktivna državna i društvena preduzeća su ozbiljan teret srpskoj privredi i veliki teret za poreske obveznike“, kaže Elen Goldstin, direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu. 

Rešavanje pitanja ovih preduzeća, prema njenim rečima, oslobodiće deo državnog novca za korišćenje u bolje svrhe, smanjiće gubitke u privredi i omogućiti privatnom sektoru da koristi vrednu imovinu na produktivan način, kako bi se stimulisalo preduzetništvo, inovacije i otvaranje radnih mesta za mlade ljude. 

Serija kredita za budžetsku podršku će se posebno baviti sprovođenjem vladinog programa prioriteta, prvi put predstavlhenog u avgustu 2014. godine. A on podrazumeva stečaj za 188 preduzeća za koja nije bilo zainteresovanih investitora, zatim privatizaciju dodatnih 206 preduzeća kroz prodaju imovine i zaključenje investicionog partnerstva za firme koje su od strateškog značaja za državu. 

Ovim zajmom se podržavaju i socijalne mere kako bi se ublažile posledice po radnike u ovim preduzećima a zasnovane na novim propisima odobrenim u januaru 2015. godine. 

Pored toga, podržaće se i reforme Nacionalne službe zapošljavanja kako bi se omogućila bolja pomoć radnicima koji dobiju otkaz da nađu novi posao. 

„Vlada je donela neke teške odluke i uvrstila je ove aktivnosti među pet svojih najvažnijih prioriteta“, kaže Toni Verheijen, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji. 

„Uz restrukturiranje preduzeća, to obuhvata i važno finansiranje otpremnina kao i bolju politiku aktivnih mera na tržištu rada, kako bi radnici koji budu pogođeni mogli da nađu drugi posao“, dodao je on. 

Odsustvo reformi u ovoj oblasti dovelo je Srbiju do zaostajanja za svojim susedima u tranziciji ka tržišnoj privredi, onemogućavajući zemlji da iskoristi svoje potencijale i doprinoseći slabom privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta poslednjih godina. 

Kroz ovaj program i onaj koji treba da usledi, Svetska banka pokazuje svoju ogromnu podršku za sprovođenje vladinog programa strukturnih reformi, koji je odavno trebalo sprovesti, navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.