Vesti iz zemlje

14.01.2015. 13:51

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Svetska banka samo Srbiji predviđa privredni pad u 2015. godini

Privreda Srbije će posle prošlogodišnjeg negativnog privrednog rasta od minus dva odsto, ove godine registrovati negativni rast od minus 0,5 odsto.
To se navodi u najnovijem izveštaju Svetske banke za region jugoistočne Evrope, prema kojem će Srbija 2016. zabeležiti privredni rast od 1,5 odsto.
U zemljama našeg regiona Svetska banka ove godine očekuje privredni rast Hrvatske od 0,5 odsto u ovoj i 1,2 odsto u 2016. godini, za Crnu Goru predviđa privredni rast od 3,4 odsto, odnosno 2,9 odsto u narednoj godini, za Bosnu i Hercegovinu rast od 1,5 odsto u ovoj i 2,5 odsto u 2016. godini. 
BDP Makedonije će, prema projekcijama banke, porasti 3,5 odsto u 2015. i 3,8 odsto u 2016. godini, a Albanije tri odsto u ovoj i četiri odsto u 2016. godini. 
U regionu će ove godine spoljna tražnja ostati ključni pokretač privrednog rasta, dok će potrošačko i poslovno poverenje ostati slabo zbog očekivane političke neizvesnosti, hronično visoke stope nezaposlenosti, ali i dalje slabašnog bankarskog sistema pogođenog visokim obimom nenaplativih zajmova. 
Nasleđeni problemi poput visokog fiskalnog deficita i javnog duga su, prema izveštaju Svetske banke, smanjili fiskalni prostor u jednom broju zemalja, naročito u regionu jugoistočne Evrope (Albaniji, Srbiji i Makedoniji), dok su dosadašnji napori tih zemalja za smanjenje javne potrošnje bili pre svega fokusirani na rezanje kapitalnih investicija, a ne na rešavanje strukturnih problema. 
Prema izveštaju Svetske banke, privredni rast u regionu Evrope i Centralne Azije je prošle godine bio niži od očekivanog, odnosno 2,4 odsto, kao posledica slabašnog oporavka u evrozoni i stagnacije u Rusiji. Procene su da će se rast u ovom regionu oporaviti na tri odsto u 2015. godini, i na 3,8 odsto u periodu 2016/2017. godine. 
Svetska banka, takođe, prognozira ubrzanje privrednog rasta za zemlje u razvoju, koji će biti podstaknut padom cena nafte. Prema procenama te međunarodne institucije, rast BDP-a zemalja u razvoju će ove godine dostići 4,8 odsto, što je porast sa prošlogodišnjih 4,4 odsto, dok će u narednoj godini porasti za 5,3 odsto. 
Za svetskou privredu u celini banka prognozira rast od tri odsto u ovoj godini, od 3,3 posto u 2016. U 2017. bi on trebalo neznatno da uspori, na 3,2 posto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. sve laz i prevara samo lazu ovog jadnog seljaka ja cekam povracaj za mehanizaciju vec vise od godinu dana i cekacu sigurno jos toliko ne verujte im nista ima ljudi koji cekaju vise od dve godine samo obecanja nista konkretno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.