Vesti iz zemlje

28.10.2015. 14:48

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Svetska banka: Srbija na Doing business realno napredovala devet mesta

Srbija je ove godine na 59. mestu liste Svetske banke o uslovima poslovanja za 2016. godinu, što je realan rast od devet mesta u odnosu na prethodni izveštaj, a najznačajnije sprovedene reforme zabeležene su u oblastima izdavanja građevinskih dozvola i lakoće plaćanja poreza, objavila je Svetska banka.
Srbija je među prvih 15 zemalja po napretku merenom smanjenjem udaljenosti od najboljeg rezultata, ali je i dalje među najniže rangiranima u okviru zemalja EU i regiona.
Srbija je ove godine na Doing business listi napravila skok od 32 pozicije u odnosu na prošlogodišnju listu kada je bila na 91. mestu.
Međutim, od tada su pokazatelji koji se mere prošireni, što je pogodovalo Srbiji koja bi na prošlogodišnjoj listi, kada se uključe metodološke promene, bila 68, navodi se u saopštenju Grupe Svetske banke.
Lista Doing business rangira ukupno 189 zemalja, a u odnosu na zemlje regiona Srbija je ostvarila ubedljivo najveći napredak, dok su dve zemlje nazadovale – Albanija i Crna Gora.
U Izveštaju o uslovima poslovanja za 2016. piše da je BiH na 79. mestu što je napredak od 28 pozicija u odsnosu na prethodni izveštaj. Slovenija se, pomakom napred za 22 mesta, našla na 29. mestu.
Hrvatska je napredovala za 15 mesta, Mađarska 10, Rumuinija 11, Grčka jedno, a Makedonija za 18 mesta.
Albanija je pala za 29 mesta na 97. poziciju, a Crna Gora za 10 pozicija, na 46. mesto.
Najveći napredak Srbija je ostvarila u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i poreza. „Dobijanje građevinskoj dozvola je jeftinije, a takođe je uvedena obavezna inspekcija osnovnih radova“, piše u izveštaju Doing business 2016.
Srbija je sa neslavnog 186. mesta iz prošlog izveštaja napredovala na 139. mesto kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola.
Kada je reč o porezima, u izveštaju je navedeno da je Srbija sa 165. napredovala na 143. mesto.
Plaćanje poreza za firme jednostavnije, budući da je uvedena mogućnost objedinjene uplate poreza i doprinosa, i to elekstronskim putem.
S druge strane, konstatuje SB, povećana je poreska stopa poreza na imovinu i takse za zaštitu životne sredine.
Prema kriterijumu započinjanja biznisa, Srbija je na 65. mestu, dobijanja priključka za struju na 63, a upisu imovine u katastar na 73. mestu.
Inače, prvi na listi 189 zemalja sveta po lakoći poslovanja je Singapur, a slede ga Novi Zeland, Danska, Južna Koreja, specijalni region Kine Hong Kong, Velika Britanija…
Najlošije rangirana na 189. mestu je afrička država Eritreja, na 188. je Libija, na 187. Sudan, a na 186. mestu je Venecuela.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Pa sta bi htela gospodja Pesic da kad god joj se nesto ne svidi organizuje peti oktobar. Nema programa nema niceg ali ona bi da menja. Gispodjo Pesic vi ste se 12 godina dokazivali i unistavali ste ovu zemlju. Sram Vas bilo da se upste javjate. Nije Vucic taj koji vama smeta vama gispodjo smeta narod koji vas nece jer ste neradnici i butange koje samo uzimsju a nista ne daju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.