Vesti iz zemlje

05.08.2013. 09:09

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Tek svako peto preduzeće ima inovativan proizvod

Inovativno poslovanje u Srbiji nije razvijeno, a tek svako peto preduzeće plasira nov proizvod ili uslugu.
Projekat podrške inovacijama u Srbiji u vrednosti od 8,4 miliona evra finansira se kroz pretpristupne fondove EU u saradnji sa Svetskom bankom.
Posvećenost inovativnom poslovanju u Srbiji nije uobičajeno, pa tek svako peto preduzeće plasira nov proizvod ili uslugu. 
Zahvaljujući EU Fond za inovacionu delatnost za godinu i po dana dodelio je 4,7 miliona evra za 41 projekat čime je prema oceni Delegacije EU postao pokretač inovacija. 
Javni poziv za učešće u projektu podrške inovacijama u Srbiji Fonda za inovacionu delatnost biologu Ivanki Milenković kojoj su energetski troškovi pretili da ugroze proizvodnju pečuraka učinio se kao slamka spasa. 
„Moram da kažem da sam bila skeptična prema krajnjem ishodu svega toga jer inovacije se obično vezuju za elektroniku, robotiku. Međutim izuzetno smo zadovoljni jer je inovacioni fond prepoznao našu ideju kao kvalitetnu“, kaže Ivanka Milenković. 
Projekat podrške inovacijama u Srbiji u vrednosti od 8,4 miliona evra finansira se kroz pretpristupne fondove Evropske unije u saradnji sa Svetskom bankom. 
Direktorka Fonda za inovacionu delatnost Srbije Ljiljana Kundaković kaže da podsticaj inovativnog preduzetništva a takođe i podrška istraživanju i razvoju u komapnijama je osnovni uslov podizanja konkurentnosti naših kompanija. 
„Srbija je malo tržište i ukoliko naše kompanije žele da izađu na međunarodno tržište potrebno je da njihovi proizvodi ili usluge budu konkurentni zasnovani na znanju“, kaže Kundakovićeva. 
Zanimljivo je da oko 40 odsto projekata sarađuje sa akademskim institucijama i naučno-istraživačkim organizacijama. U Srbiji 41 odsto vlasnika preduzeća ima završenu srednju školu, dok višu školu ili fakultet ima tek 19 odsto. 
Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Radivoje Mitrović kaže da je ta vrsta kreativnosti više nego neophodna. 
„Mislim da je možemo negovati od najranijeg uzrasta, kroz školski sistem. Mislim da u dosadašnjem periodu tome nismo posvećivali pažnju koji taj problem zaslužuje. Sada je potrebno da kroz zakone i podzakonske akte, a pre svega kroz kreiranje novih studijskih programa, preduzetništvu damo ono mesto koje zaslužuje“, kaže Mitrović. 
Oni koji svoju šansu vide u inovacijama mogu da podnesu prijavu za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija do 30. septembra 2013. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.