Vesti iz zemlje

06.11.2014. 12:58

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Teška 2015. godina već sada izvesna

Skroman suficit budžeta u oktobru od 0,3 milijarde dinara lepo zvuči, ali, na žalost, jedino što u budžetu može da se planira su rashodi, kaže profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.
Oktobar je bio veoma dobar za budžet države jer su prihodi, koji su iznosili 79,3 milijarde dinara, prvi put posle duže bili veći od rashoda, koji su bili 79 milijardi dinara, izjavili su zvaničnici. Ako bi se taj trend nastavio, poručili su, Srbija bi postala veoma uspešna u kraćem roku od onog koji je vlada predvidela.
Zoran Grubišić, međutim, napominje da još ne može da se zna da li će se takav trend i nastaviti. 
„Jedino će rashodi definitivno biti realizovani na nivou kako je planirano, a kada je reč o planiranim prihodima to u ovom trenutku ne možemo da znamo“, rekao je Grubišić. 
Moguće je da se projektuju stope koje će se poreskim zakonima regulisati, kaže ovaj ekonomista, ali se oni, objašnjava, naplaćuju na privrednu aktivnost koja je zapravo poreska osnovica. 
„Mi u ovoj godini već imamo trend smanjenja privredne aktivnosti, i u drugom i trećem kvartalu smo ostvarili negativne stope privrednog rasta. Sva očekivanja govore da ćemo i u poslednjem kvartalu imati isto negativnu stopu, što znači i statistički gledano da ćemo moći da objavimo ulazak u novu recesiju“, rekao je on. 
Grubišić je podsetio da su procene da će u celoj 2014. stopa rasta biti negativna i to za više od jedan odsto, a sve to najavljuje da će 2015. kada je reč o privrednoj aktivnosti biti mnogo teža. 
„Zato te prihode koje je isplanirala vlada da ćemo imati u budžetu možemo da stavimo pod znak pitanja. Oni će zavisiti od klime, očekivanja investitora, delimično i od ulaska u aranžman sa MMF-om“, rekao je Grubišić dodajuću da će MMF svakako pozdraviti suficit jer je to ono što oni vole da čuju. 
S druge strane, prema njegovim rečima, pojedini veliki ekonomisti današnjice poput Pola Krugmana govore da štednja samo znači novu recesiju i upozoravaju da nikada nećemo izaći iz recesije kroz povećanu štednju, pa zato savetuje državama da povećaju agregatnu tražnju ili potrošnju. 
„Poslednje mere smanjenje plata i penzija toliko lepo deluju po tim monetarističkim formulama na smanjivanje rashoda, ali to je novac koji se vrteo i vršio pritisak na agregatnu tražnju. I državna tražnja i tekuća potrošnja biće sada manja, jer svako domaćinstvo ima nekog penzionera ili zaposlenog u javnom sektoru“, rekao je on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Moje ime je Valeria Marco iz Španije. Pre 6 meseci, moj poslovni kolaps, nisam imao nade da ponovo dobijem svoj posao. Pokušao sam da pozajmim novac iz banke, ali nisam imao dovoljno novca na svojoj kreditnoj kartici i nema imovine kao kolateral za dobijanje zajma, a onda je moja vrlo bliza prijateljica Camila Diego, upoznala me sa nekim kreditorima preko interneta GINA MORGAN LOAN COMPANY LTD. Ta kreditna kompanija ove žene je mogla da mi da zajam od 160.000 evra bez imovine kao kolaterala ili kreditne kartice, ali mi je ona dala poverenje. Tako su moji prijatelji rekli sebi zašto sam sebično, pa sam odlučio da podelim ove informacije sa svima. Ako vam je potreban kredit od pouzdanog zajma, pozajmljivac kontaktirajte Ginu Morgan preko njene e-pošte: ginamorganloancompany@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.