Vesti iz zemlje

08.10.2014. 13:51

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Toplane duguju za gas devet milijardi dinara

Član Saveta Agencije za enegetiku Dejan Stojanović izjavio je da su dugovi svih toplana u Srbiji za isporučeni gas devet milijardi dinara.
To je dvostruko manje nego u istom periodu prošle godine.
On je na konferenciji o grejnoj sezoni u Srbiji kazao da toplane za mazut NIS-u i ostalim dobavljačima duguju 550 miliona dinara, ali da istovremeno njihova potraživanja od građana i budžetskih institucija iznose oko 20 milijardi dinara.
Precizirao je da će za nabavku energenata za ovu grejnu sezonu za 59 toplana u Srbiji biti potrebno 300 miliona evra. Za grejnu sezonu je, po rečima Stojanovića, potrebno oko 201.500 tona uglja, 112.000 tona mazuta i 560 miliona kubnih metara gasa. 
Instalisani kapaciteti svih toplana u Srbiji su 6.000 megavata toplotne energije, a daljinsko grejanje koristi 600.000 domaćinstava. Stojanović očekuje da će, posle primene sistema naplate daljinskog grejanja po utrošku računi domaćinstava biti manji za 15 do 25 odsto. 
On je dodao da će fiksni deo mesečnog računa za grejanje biti 25 do 35 odsto od ukupne cene, a ostatak će zavisiti od potrošnje. Konferenciju „Elektroenergetski sistem i grejna sezona u Srbiji“ organizovao je dnevni list „Danas“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. GDE MU TOME KRAJA?

    Pored onolikog hvaljenog profita kojeg ostvario RTB Bor u protekloj godini (ministar Knežević je rekao da je 55 miliona evra), a država se optužuje, zbog garancije, da grčkom Mitilineosu duguje 40 miliona evra i svakog dana do ispunjenja obaveze građane Srbije košta 3000 evra. Sada se javlja da Srbija Mitilineosu duguje i dodatnih 60 miliona USD, a do kraja šta će još, po dugovanjima Mitilineosu, da snađe građane? Po ovom pitanju, treba zatražiti odgovor od tadašnjeg člana poslovodstva RTB Bor, Blagoje Spaskovski, koji je učestvovao aktivno u zaduživanju i ne plaćanju obaveza prema Mitilineosu. Takođe u to vreme Vučić je bio ministar u Vladi Srbije i on mora da zna nešto o tome. Po tom pitanju treba zatražiti odgovornost i od tadašnjih generalnih direktora RTB Bor, kao i od Šainovića, koji je u tom periodu bio u vrhu vlasti Srbije. Narod se pita zašto ΛV dozvoljava, pored onoliko hvaljenih rekorda u proizvodnji bakra i profita i ostalih čarobnih i veličanstvenih uspeha kompanije RTB Bor, još uvek je vezan za budžet države , da se i taj dug prebije na leđa jadnih, bednih i gladnih penzionera i ostalih građana. Pored toga, ostaju obaveze za izgradnju fleš peći u topionici i fabrike sumporne kiseline, zatim dugovanja prema Debisu, Glenkoru i ostalih, a otpisana su RTB Bor dugovanja od skoro milijardu evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.