Vesti iz zemlje

22.02.2015. 21:14

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Transparentnost: Od javnosti se kriju dokumenta o Beogradu na vodi

Sve ukazuje da nije dopušteno da se u javnosti pojavi i jedan dokument koji bi ukazao na kršenje procedure pri izradi plana za Beograd na vodi, ocenila je organizacija Transparentnost Srbija.
Organizacija Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da sve ukazuje da nije dopušteno da se u javnosti pojavi i jedan dokument koji bi ukazao na kršenje procedure pri izradi prostornog plana za projekat „Beograd na vodi“.
TS je saopštila da je od Urbanističkog zavoda Beograda dobila samo deo odgovora kada je zatražila dokumente s ciljem da se razjasne tvrdnje koje ukazuju na kršenje procedure planiranja, a da je najnoviji odgovor Zavoda, od 20. februra, to da „tražene informacije ne postoje“. 
TS podseća da je direktor Urbanističkog zaavoda Nebojša Stefanović u intervjuu „Politici“ oktobra 2014. godine izneo da je u izradi „detaljnog plana regulacije“ za područje priobalja reke Save polazna osnova bio plan za izgradnju „Beograda na vodi“. Taj plan je izradio potencijalni investitor tog projekta, a s predstavnicima te firme su vođeni „pregovori“ i, kako je rekao Stefanović, bilo je pritisaka kojima su domaći urbanisti odoleli. 
U odgovoru organizaciji Transparentnost, Urbanistički zavod tvrdi da nema informacije o pregovorima s potencijalnim investitorom, a nema čak ni plan za izgradnju „Beograda na vodi“ koji je izradila firma Igl Hils (Eagle Hills) iz Abu Dabija. 
„To znači da direktor Zavoda (Nebojša Stefanović) nije govorio istinu (u intervjuu listu Politika) što je malo verovatno, s obzirom na očite sličnosti prostornog plana s ranije predstavljenim namerama potencijalnog investitora, ili (znači) da se kriju dokumenti koji bi mogli da predstavljaju dokaz o kršenju procedure prilikom izrade 
prostornog plana“, navodi TS. 
Ta organizacija navodi da nije dobila ni informacije o tome po kojem pravnom osnovu, s kakvim ovlašćenjima i na koji način je Urbanistički zavod vodio pregovore sa investitorom, i kako je investitor vršio pritisak na Zavod što se može zaključiti iz teksta u listu „Politika“. 
U odgovoru, Urbanistički zavod tvrdi da Transparentnost traži komentare, a ne informacije od javnog značaja što, kako ukazuje Transparentnost, nije istina. 
„Najnoviji odgovor koji smo dobili 20. februara, o ‘nepostojanju tražnih informacija’, ipak o nečemu rečito govori: da u javnosti ne sme da se pojavi nijedan dokument koji bi mogao da predstavlja dokaz o kršenju procedure prilikom izrade prostornog plana“, zaključuje TS. 
Kako ocenjuje TS, teško je poverovati da može biti istina i ono što je direktor Zavoda rekao u „nedemantovanom“ intervjuu, i da može biti istina zvanično obaveštenje da Zavod „ne poseduje informacije“ o tome po kojem pravnom osnovu, sa kakvim ovlašćenjima i na koji način je vodio pregovore sa investitorom, i kako je investitor vršio pritisak na Zavod što se može zaključiti iz novinskog teksta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Da li u ovoj zemlji, na brdovitom Balkanu, Srbiji ima, osim ΛV koji razmišlja svojom glavom? Nemaju ili razmišljaju glavom vođe, koji prerasta u totalitaran vlasnik zemlje i sve u njoj. Šta će se desiti kada mu ponestane snaga za ono „Srbija to sam samo JA“? Propast, po preletačima, poltronima, samomisliocima i šlihterima, po drugima, ne znam?! Vođa već šest godina uspešno pregovara o KiM, a pregovarao je još i kao ministar devedesetih kao radikal i postao težak pregovarač, zar ne premijer(ka)?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.