Vesti iz zemlje

23.12.2021. 12:07

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Traži se projektant za hidroelektranu „Bistrica“

Elektoroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izradu idejnog projekta i studije opravdanosti za izgradnju  reverzibilne hidroelektrane "Bistrica" (RHE "Bistrica") .  Izrada projekta i studije je potrebna kako bi se ocenila opravda...

Pixabay

Elektoroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izradu idejnog projekta i studije opravdanosti za izgradnju reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“ (RHE „Bistrica“)

Izrada projekta i studije je potrebna kako bi se ocenila opravdanost izgradnje i moguća uloga RHE Bistrica u okviru elektroenergetskog sistema Srbije, regiona i šire. 

Opšti cilj izrade Idejnog projekta (IDP) i Studije opravdanosti (SO) jeste utvrđivanje prostorne, ekološke, društvene, finansijske, tržišne i ekonomske opravdanosti izgradnje. 

Reverzibilna hidroelektrana (RHE) „Bistrica“ je derivaciono postrojenje sa mašinskom zgradom lociranom u blizini desne obale reke Lim na potezu između brane „Potpeć“ sa nizvodne, i hidroelektrane „Bistrica“ sa uzvodne strane.

„Ovakvom dispozicijom postrojenja postojeća akumulacija „Potpeć“ je predviđena kao donja, dok se gornja novoprojektovana akumulacija formira izgradnjom nasute brane na pregradnom profilu „Кlak“ nizvodno od postojeće brane „Radoinja“, piše u dokumentaciji. 

Mesto brane „Кlak“ se nalazi u kanjonskom delu Uvca, oko kilometara nizvodno od brane „Radoinja“.

U cilju stvaranja gornje akumulacije sistema RHE „Bistrica“ predviđena je izgradnja brane visine oko 90 metara iznad korita, čime bi se ostvarila predviđena kota akumulacije. Akumulacioni bazen se prostire skroz do brane „Radoinja“, piše u dokumentaciji. 

Rok za podnošenje ponuda je 28. januar 2022. godine. 

O izgradnji „Bistrice“ govorilo se godinama

O ideji gradnje reverzibilne hidroelektrane kod Nove Varoši govorio je i 2010. godine tadašnji ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je, između ostalog, 2012. godine sa kanadsko-kineskim konzorcijumom kompanija potpisala Memorandum o saradnji za razvoj projekta reverzibilne hidrocentrale „Bistrica“.

U Strategiji razvoja energetike Srbije do 2025. godine, izgradnja RHE Bistrica svrstana je među prioritetne aktivnosti.

Navedeno je da je orijetnaciona vrednost investicije 560 miliona evra, a procenjeno vreme izgradnje pet godina.

U Strategiji se navodi i da je procenjena instalisana snaga RHE „Bistrica“ 4х170 MW. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.