Vesti iz zemlje

24.11.2017. 12:02

TV PRVA

Autor: Nova Ekonomija

Trgovci dužni da vas obaveste da li robu plaćate skuplje ako kupujete na rate

Večita dilema: Šta je isplativije, gotovina ili odloženo plaćanje? Od subote imate pomoć pri odabiru.

Trgovci su zakonski dužni da obrascem informišu potrošače ukoliko postoji razlika u ceni između gotovinskog i plaćanja na rate. U suprotnom biće kažnjeni.

Jedna cena za gotov novac, druga za odloženo plaćanje. Šta je jeftinije? Gotovo svako se susreo sa ovakvim nedoumicama pre konačne odluke. 

„Platio sam kompjuter 45.000 na beskamatni kredit. I na kraju me je taj komjuter izašao 10 hiljada skuplje. Jedva sam se iščupao iz beskamatnog kredita“, kaže jedan od kupaca. 

Upravo zbog ovakvih iskustava ubuduće će prodavac, kroz obavezni obrazac, morati da informiše kupca o svim detaljima ponude. 

„Za one uređaje za koje postoji opcija plaćanja na rate jasno je naznačeno kolka je cena za plaćanje na rate, koliki je iznos te rate, a kolika je cena za plaćanje u gotovini i kolika je razlika između te dve cene, kada plaćate na rate i kada plaćate u gotovini“, ističe Irena Jerković iz Tehnomanije. 

Ona dodaje i da je veoma transparentno prikazana i jedna i druga cena. 

Iako je cilj ovakve odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga izjadnačavanje prava onog ko kupuje gotovinom i onog ko kupuje na rate, u organizaciji potrošača sumnjaju da će do toga doći. 

„Nema onog dela koji jasno kaže da je trgovac dužan da propiše da se roba kad kupujete robu na odloženo može vratiti u roku od 14 dana, što nije slučaj kada kupujete robu za keš, za gotovinu. Imate pravo šest meseci, pa imate pravo prigovora, pa osam dana, pa osam dana čekate na odgovor. Ovde 14 dana imate pravo da odložite, odnosno da odustanete od kupovine ili da vratite robu“, objašnjava Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača. 

U ministarstvu trgovine tvrde da se registruje generalno mali broj pritužbi građana, na razlike u ceni. One kompanije koje te cene jasno ne budu isticale kupcima, platiće kaznu u iznosu od 100.000 do milion dinara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.