Srbija

23.05.2023. 12:10

Autor: Katarina Baletić

Tri državna preduzeća za struju duguju 55,3 miliona evra

dalekovodi Foto: Pixabay

Srbija

23.05.2023. 12:10

Elektroprivreda Srbije (EPS) je u aprilu imala 69,8 milijardi dinara nenaplaćenih dospelih potraživanja po osnovu prodaje struje. To je 8,8 milijardi dinara (ili 75 miliona evra) više nego na početku 2022. godine, a najveći uticaj na ovaj rast potraživanja imala su tri državna preduzeća:  Infrastruktrura železnice Srbije, JP PEU „Resavica“ i Elektrodistribucija Srbije, koja duguju ukupno 6,5 milijardi dinara (55,3 miliona evra).

Nenaplaćena ukupna dugovanja za struju su porasla tri milijarde dinara u toku cele 2022. godine i skoro duplo više, 5,8 milijardi dinara u prvom kvartalu 2023. godine.

Infrastruktrura železnice Srbije i JP PEU „Resavica“ nisu izmirili 3,7 milijardi dinara duga počev od decembra 2021. godine, kada su u celosti namirili prethodna nagomilana potraživanja.

Elektrodistribucija Srbije duguje 2,8 milijardi dinara za obaveze koje nije platila u roku dospeća.

Osim ova tri preduzeća koja ne izmiruju svoje dugove, uzrok za rast potraživanja na komercijalnom i rezervnom snabdevanju je rezultat povećanja prodajnih cena struje, koje su izazvale rast potraživanja upkros rastu procenata naplate, pojašnjava se u izveštaju EPS-a.

Tokom 2022. godine EPS je uspeo da smanji potraživanja za garantovano snabedevanje tako što su podnošeni predlozi za izršenje.

Međutim, potraživanja za garantovano snabdevanja porasla su u prvom kvartalu 2023. godine kao poseldica uvećanih faktura za zimske mesece i neznatnog pada procenta naplate, što je uobičajen trend za ovaj deo godine, piše u izveštaju EPS-a.

EPS zadovoljan poslovnim rezultatima u prvom kvartalu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.