FOTO: Pixabay

Trka za Folksvagen: Bugarska protiv Rumunije

FOTO: Pixabay

Najave Folksvagena da će odustati od izgradnje fabrike u Turskoj zbog vojne akcije te zemlje na severu Sirije ohrabrile su Rumuniju i Bugarsku, koje su se nadale investiciji nemačkog proizvođača automobila.

Bugarska je izrazila spremnost da skoro udvostruči subvencije koje nudi Folksvagenu kako bi autokompanija otvorila fabriku u toj zemlji, piše agencija Novinite pozivajući se na Frankfurter Algemajne Cajtung.

„Našli smo način da ponudimo Folksvagen Grupi 250 do 260 miliona evra umesto 135 miliona", izjavio je Rosen Plevnelijev, predsednik Automobilskog klastera Bugarske, nevladine organizacije koja zastupa interese proizvođača, dobavljača i pružalaca usluga u automobilskoj industriji.

Bugarska Folksvagenu nudi zemljište u velikoj industrijskoj zoni kod Sofije, blizu aerodroma, piše agencija Novinite.

Međutim, Rumunija se takođe nada da će uspeti da privuče nemačkog giganta koji je napustio plan da gradi fabriku u turskom gradu Manisa, oko 40 kilometara severno od Izmira.

Rumunski mediji javljaju da je rumunska vlada već inicirala razgovore o otvaranju nove fabrike koja bi proizvodila sledeću generaciju Folksvagen pasata i Škode superb.

Rumunija tvrdi da ima dobre tehničke uslove, infrastrukturu, nema problema sa radnom snagom, a postoji više mogućih lokacija koje pogoduju izgradnji fabrike.

Folksvagen je prethodno izabrao Tursku zbog „pozitivnih makroekonomskih uslova", ali je ovaj plan ugrozila odluka predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da napadne autonomni region na severu Sirije sa većinskim kurdskim stanovništvom, poznat pod imenom Rožava.

PROČITAJTE JOŠ:

VW odlaže izgradnju fabrike u Turskoj zbog ofanzive u Siriji

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara