Vesti iz zemlje

20.09.2016. 14:37

FoNet

Autor: Nova Ekonomija

TS: Građani Vladinoj borbi protiv korupcije dali ocenu 2,71

Više od četvrtine građana smatra da se korupcija smanjila u odnosu na period od pre četiri godine, dok je 40 odsto njih uvereno u suprotno, pokazuje barometar korupcije, rečeno je na konferenciji organizacije Transparentnost Srbija na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja. Za borbu protiv korupcije Vlada Srbije je ocenjena sa 2,71.

Barometar korupcije kod nas ide od 41 do 50 odsto, a 100 odsto je država bez korupcije i tako nešto ne postoji.

„Taj rezultat ispod 50 odsto je crveno svetlo koje se pali za sve one koji žele da investiraju i to je razlog više da da se pojačaju napori u borbi protiv korupcije“, ukazao je predsednik Transparentnosti Srbija, Vladimir Goati.

On je napomenuo i da je u ovogodišnjem ekspozeu premijera bilo manje pomena borbe protiv korupcije nego pre dve godine i 28 odsto građana misle da se aktuelna vlada dobro bori protiv korupcije, dok dvostruko više misli da to ne radi dobro.

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić istakao je da treba sa rezervom uzeti podatke jer su u globalnom barometru predstavljeni slučajevi sitne korupcije.

„Istraživanje neposrednog iskustva građana sa korupcijom bilo je fokusirano na nekoliko sektora javnih službi, a posebno su izdvojeni saobraćajna policija i organ koji izdaje dokumenta od policije“, rekao je Nenadić.

Građani su dolazili u kontakt najviše sa zdravstvenim ustanovama i 43 odsto je reklo da nisu dali mito, dok je sedam reklo da je to učinilo. Slično je i sa saobraćajnom policijom, 78 odsto ljudi je imalo kontakt, 15 odsto nije dalo mito, dok je 7,62 odsto reklo da je to učinilo, dodao je Nenadić.

Objasno je da kada govori o borbi protiv korupcije ne misli na promotivnu-propagandnu kampanju, spotove, već akcije tužilaštva i državnih organa da slučajeve korupcije istraže i procesuiraju do kraja.

U Srbiji je terenski deo istraživanja sproveden od 26. novembra 2015. godine do 22. februara ove godine na uzorku od 1.508 ispitanika. Prosečna ocena učinka Vlade u borbi protiv korucije sada iznosi 2,71, na skali od pet do jedan, pokazuju rezultati.

Prema rezultatima, 34 odsto građana smatra da su direktori preduzeća i poreski službenici najviše korumpirani, 33 odsto njih smatra da su to odbornici lokalnih samouprava i policija, po 32 odsto misli da su to sudije i državni službenici, po 27 odsto misli da su to poslanici, predsednik/premijer i službenici u kabinetu, a 20 odsto to misli i za verske vođe.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.