Srbija

18.01.2018. 11:14

Beta

Autor: Nova Ekonomija

TS:Ispitati povezanost novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije i SNS-a

Srbija

18.01.2018. 11:14

Transparentnost Srbija pozvala je danas Odbor Agencije za borbu protiv korupcije da ispita podatke o mogućoj političkoj povezanosti novoizabranog direktora Agencije Dragana Sikimića i da obavesti javnost o svojim nalazima.

U saopštenju TS je navela da Sikimić, sudeći po onome što je objavljeno, ispunjava sve zakonske uslove, ali da je na predlog jedne političke stranke bio član tela koje je sprovodilo predsedničke izbore u opštini Zemun 2017, što „ne ide u prilog očekivanjima da Agencija nepristrasno sprovode do kraja kontrolu finansiranja izborne kampanje sa tih izbora ili na budućim lokalnim izborima“.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) prenela je juče da je Sikimić bio član Radnog tela Republičke izborne komisije za opštinu Zemun na predlog Srpske napredne stranke.

TS je ocenila bi Odbor Agencije pre svega trebalo da saopšti da li su članovima tog tela te informacije bile poznate prilikom odlučivanja o izboru direktora, a zatim da zatraži od novog direktora da dostavi podatke.

„Ukoliko bi se utvrdilo da je zbog angažovanja na predlog političke stranke direktor u sukobu interesa kada odlučuje o pitanjima koja se tiču te političke stranke ili njenih funkcionera to bi značilo da je značajan deo rada Agencije blokiran. Zbog toga bi Odbor Agencije trebalo da ove okolnosti ispita i pre nego što izabrani direktor preuzme dužnost“, navela je organizacija.

TS je podsetila da je Agencija u novembru objavila izveštaj koji se s pravom ne zove „izveštaj o kontroli“ već samo „izveštaj o troškovima“ izborne kampanje iz 2017, budući da ne sadrži osvrt na sve bitne činjenice.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije zabranjuje da direktor bude lice koje je član političke stranke, ali ne postavlja kao prepreku drugi oblik povezanosti sa političkim subjektima, navela je TS i dodala da to smatra ozbiljnim nedostatkom.

Organizacija je istakla da je tokom pisanja novog zakona predložila unošenje odredbe prema kojoj član Odbora i direktor Agencije ne bi smeli da budu ni kandidati političkog subjekta na izborima održanim u poslednje četiri godine, kao ni članovi izborne komisije ili biračkog odbora koji su imenovani na predlog političkog subjekta u tom periodu, ali da to nije podržano. Dodaje se da su razlozi za ograničenje to što Agencija odlučuje direktno o interesima političkih subjekata i javnih funkcionera, od kojih su mnogi politički.

„Očigledno je da stepen povezanosti kandidata na izbornoj listi ili člana izborne komisije sa političkom strankom može biti veći nego što je kod mnogih članova partije“, navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.