Srbija

24.08.2018. 12:20

N1

Autor: Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Turajlić: Nema ni jedne stvari koju Vučić radi, a da nije protivna Ustavu

Srbija

24.08.2018. 12:20

Profesorka BU u penziji Srbijanka Turajlić kaže da predsednik Aleksandar Vučić nešto pregovara četiri godine, a da niko nema informaciju šta. Smatra da će referendum služiti da se „namakne“ većina za ono što on bude želeo da uradi.

„Nema ni jedne jedine stvari koju Aleksandar Vučić radi koja nije protivna Ustavu Republike Srbije“, konstatuje.

Govoreći o ideji referenduma za pitanje Kosova, profesorka kaže da sadašnji predsednik, i bivši premijer, već četiri godine nešto pregovara, a da nemamo informaciju šta.

„Mi smo potpuno neinformisana gomila ljudi, i onda će on da dođe i smisliće neko pitanje i bez ikakve informacije će tražiti da se mi oko nečega opredeljujemo, da bi imao pokriće za odluku koju donese“.

Dodaje da ne veruje u regularnost bilo koje vrste glasanja u ovoj zemlji.

„Referendum će služiti samo tome da se namakne većina za ono što on bude želeo da uradi, a da pri tom ima pokriće da on to nije uradio“. Prisećajući se referenduma o Ustavu, kaže da više ne veruje u to.

Turajlić se osvrnula i na to što se u javnosti spominje da Vučić krši Ustav po pitanju Kosova i kaže da je fascinira što je fokus na tome.

„Vučić krši Ustav ujutro kad ustane i kad izgovori prvu rečenicu o bilo čemu što nije u domenu njegovog rada, dok uveče ne legne… I kad mi povećava penzije i kad otvara fabrike i kad vodi pregovore – to je samo jedan od kršenja Ustava. Nema ni jedne jedine stvari koju Aleksandar Vučić radi koja nije protivna Ustavu Republike Srbije. Zato što po Ustavu Srbije predsednik ne vodi politiku, nego je vodi Vlada“.

Kaže da nema skandaloznije izjave od premijerkine koja saopštava da Vlada nema stav o Kosovu.

„Premijerka saopštava da ne radi svoj posao i mrtva hladna primi platu tog meseca, i zove nas da podržimo predsednika da krši Ustav nad kojim su se oboje zakleli.Predsednik države, zajedno sa Vladom, krši Ustav zemlje kojom rukovodi“.

Turajlić ističe da se niko, sem Pokreta slobodnih građana petkom, ne buni protiv toga, dodajući da smatra da bi to rešilo sve probleme.

„Kosovsko pitanje mora da se reši na način na koji je manje-više trenutno rešeno… Nećemo ga mi rešiti, rešiće se negde u svetu. Pogledajte istoriju Srbije – nikad nijednu granicu nije sama povukla, sve su granice povučene negde van Srbije, biće i ova“, kaže Turajlić.

ovoreći o padu BU na Šangajskoj listi, kaže da se diglo malo više galame, ali tu gde se Univerzitet nalazi je pravo čudo u odnosu na ono koliko državu zanima nauka i visoko obrazovanje. „Tim ljudima treba čestitati, jer uspevaju da „plivaju“ uprkos svemu“.

Sve te besmislene subvencije koje dele strancima, da su uložili u obrazovanje, mi bismo imali sopstvene insvestitore, kaže Turajlić dodajući da neko ima jako veliki interes kad su one u pitanju (subvencije), jer drugog logičkog opravdanja nema.

„U ovoj zemlji se menja samo ono od čega neko ko odlučuje ima direktne koristi“, kaže Turajlić. Ona dodaje da ako se realizuje ideja vojnog roka, o kojoj se priča, da će to odliti još mladih, a „onda će više ostati prostora za strance“. Ovaj deo koji je ostao ovde, nažalost se pomirio sa sudbinom i ćuti, ocenjuje. I ono što postoji od nauke u ovoj zemlji, pristaje na taj odnos države prema sebi, dodaje.

Ovo što radi ova vlast je ispod svih etičkih normi

Doktorati stečeni na fakultetima koji u trenutku izdavanja diploma nisu imali ispunjene sve formalne uslove, biće priznati, objavile su u subotu Večernje novosti.

Osvrćući se na to, Turajlić kaže:

„Sve je moguće, ako to vlast hoće da bude, pa ako treba 5.700 diploma priznaćemo, važno da namirimo neke sitne interese, polovina naših partijskih prijatelja će ostati bez njih ako tako ne uradimo… I to je ok što se oni tako ponašaju, neverovatno je da nema pobune na to… Nema univerziteta, nema rektora koji će da izađe i da kaže – ne možete da izjadnačavate one koji se trude da budu da Šangajskoj listi sa diplomama stečenim širom Srbije ne zna se od koga, ne zna se kako… Ali, očigledno da to nikome ne smeta“.

Kaže da je nelegalni kafić na Pančićevom vrhu, za koji se svi slažu da ne treba bude tamo, ali je tamo, je paradigma užasa koji vlada u Srbiji.

Govoreći o kampu za vojnu obuku dece na Zlatiboru, kaže da se podigla galama oko toga, a onda se neko dosetio da bi to moglo da se iskoristi protiv Saveza za Srbiju

„U kojem je, na moje lično zaprepašćenje Milan Stamatović“, kazala je.

Podsetimo, opština Čajetina na čijem je čelu Stamatović, podržala je ovaj kamp. Ovde nije interes da se zaštite deca, interes je da Vučić izađe sa izjavom – „zamislite da takvi vladaju Srbijom“, zato je zatvoren kamp, ocenuje.

Od kako imamo demokratsku vlast, 18 godina, nikada nije uspela da preovlada ideja da su suprotstavljena mišljenja nešto pozitivno i dobro, sada se sa ovim stiglo do kraja, kaže.

„Ne samo da ne možete da imate suprotno mišljenje od gazde, morate da se divite gazdi, jer ako gazda nešto izgovori, a vi niste dovoljno nasmešeni, ako je potreban smeh, ili dovoljno tužni, vi ste otišli u problem…“

Profesorka navodi i da je pre toga svako suprotstavljeno mišljenje doživljavano kao neprijateljsko.

„Nismo razvili tu kulturu dijaloga, a ovi su je sad ukinuli“.

Osvrćući se na akciju američkih listova koji su u uvodnicima branili slobodu i snažne medije, Turajlić kaže da je tako nešto potrebno i kod nas, ali da nema ko da izvede, jer suviše mnogo medija živi od vlasti i imaju povlastice i direktnu podršku, ne plaćaju porez… I njih nikad nećete dobiti za jedinstven stav o medijima, zaključuje gošća Novog dana.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.